Alertă meteo de la ANM: Cod galben de viscol și ninsori în mai multe zone ale țării

Autor: Cristina Mocanu

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o serie de avertizări de cod galben de vânt și ninsori în țară.

Sursa: Sursă Kanal D

ANM a lansat mai multe alerte de coduri galbene de vânt și ninsori în țară.

Administrația Națională de Meteorologie a emis sâmbătă o serie de avertizări meteo de cod galben și portocaliu, aducând atenția asupra condițiilor meteorologice severe ce vor afecta mai multe județe din România. Cu temperaturi în scădere și prognoze pentru ploi torențiale, ninsori și viscol, se anunță un weekend agitat în diverse regiuni ale țării.

Cod galben de ploi torențiale și ninsori în jumătatea estică a teritoriului

Începând de sâmbătă de la ora 10 și până duminică la ora 10, se instituie avertizarea de cod galben pentru precipitații, ninsori și intensificări ale vântului în jumătatea estică a țării și la munte. Zonele afectate vor înregistra precipitații semnificative, local în intervalul 25...35 l/mp, cu posibile depășiri izolate de peste 50 l/mp. Aceste fenomene vor fi sub forma de ninsoare în regiunile montane, sud-estul Transilvaniei și în mare parte a Moldovei, generând strat de zăpadă, și mixte în restul zonelor, cu riscul formării poleiului.

Vântul va cunoaște intensificări în sud-vest, est și sud-est, cu viteze cuprinse între 55...65 km/h. La munte, se anunță temporar viscol, cu rafale ce vor depăși 60...80 km/h.

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Cod Portocaliu de viscol și ninsori în Carpații Meridionali

De la ora 14 de sâmbătă până la ora 10 a duminică, se instituie cod portocaliu de viscol și ninsori în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură. Se prognozează intensificări susținute ale vântului, viscol, și reducerea vizibilității sub 50 de metri. Rafalele vor atinge între 80...110 km/h, iar condițiile meteorologice vor fi dificile, cu ninsori abundente.

De la ora 16 de sâmbătă până la ora 10 a duminică, se menține cod portocaliu în sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea și bazinul vestic al Mării Negre, cu intensificări susținute ale vântului, precipitații mixte și abundente. Rafalele vor atinge în general 85...90 km/h, iar cantitățile de precipitații vor depăși local 40...60 l/mp. Fenomenele se vor manifesta sub forma de precipitații mixte, devenind predominant ninsori viscolite în a doua parte a nopții.

Citește și: Prognoza meteo ANM pentru ziua de duminică, 19 noiembrie 2023, în țară: În partea de nord a țării este posibil să ningă

Intensificări ale vântului și în după-amiază de duminică

De duminică, de la ora 10 până la ora 18, se vor menține intensificările ale vântului în sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea, cu rafale de 60...80

km/h. Pe litoral și în bazinul vestic al Mării Negre, se vor simți intensificări susținute ale vântului, cu rafale în general de 85...90 km/h, contribuind la menținerea condițiilor meteo instabile.