Se pare ca in capitala exista un risc ridicat de izbucnire a unei epidemii de conjunctivita. Potrivit Mediafax, Monica Pop, managerul Spitalului de Urgente Oftalmologice din Bucuresti, a declarat ca aproape 20 de cazuri de conjunctivita virala sunt inregistrate zilnic la Spitalul de Urgente Oftalmologice din Capitala, iar fara masuri urgente de preventie, riscul declansarii unei epidemii de amploare devine imminent.
"
Vorbim de o crestere a numarului de cazuri din aceasta saptamana, avem deja cam 20 de cazuri pe zi, copii si adulţi.
Pentru a evita o epidemie de nivelul celei de acum cativa ani, cand au fost suspendate cursurile din cauza numarului mare de imbolnaviri, recomand respectarea cu strictete a regulilor elementare de igiena", a declarat joi Monica Pop.
Potrivit medicului, conjunctivita virala se trasmite prin contact direct, aerogen, prin apa din bazin sau din lacuri, chiar şi de la mare.
"Apa din piscina, stranduri, lacuri, dar chiar si cea de la mare poate sa fie o sursa de microorganisme infectioase, precum bacterii, virusuri, paraziti si ciuperci, care, patrunzand in organism, pot genera o serie de
infectii, localizate cel mai frecvent la nivelul pielii, ochilor, urechilor si tubului digestiv. Chiar si in piscinele atent ingrijite exista pericolul contactarii anumitor infectii, deoarece unii germeni sunt rezistenti la produsele dezinfectante si cele cu clor puse in apa", a spus Monica Pop.
Conjunctivita de piscine se manifesta prin roseate, edeme palpebrale, dureri in ambii ochi, urmate de hemoragii subconjunctivale, poate fi insotita si de febra, faringita sau chiar suferinte neurologice.
Sursa foto:
shutterstock.com