Alexandra Rafila și șefa Colegiului Medicilor, noi declarații după anchetele privind decesele în lanț de la Spitalul Pantelimon: „Sunt acuzații extrem de grave, iar dacă se confirmă..””

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 08 aug 2024, 09:13

Anchete peste anchete după neregulile de la Spitalul Sf. Pantelimon, după decesele în lanț din luna aprilie

Sursa: PixaBay

Alexandru Rafila și Cătălina Poiană au oferit noi declarații privind anchetele desfășurate după cele 17 decese suspecte din luna aprilie la Spitalul Sf. Pantelimon din București.

Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost reținuți sub acuzațiile de omor calificat și tentativă de omor în cazul celor 17 decese suspecte din luna aprilie. 

Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor București susțin în continuare că nu au găsit nereguli, însă dacă se dovedește că au fost probleme, aceasta ar fi o situație „fără precedent”. 

Citește și: Primele declarații ale șoferului vinovat de accidentul din Pantelimon. Motivul pentru care s-a speriat și a ricoșat cu mașina în cei doi frați: „A fost o denivelare..”

Ce a transmis Alexandru Rafila, după ancheta privind cele 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon

În aprilie, Spitalul Sf. Pantelimon a efectuat o anchetă internă și a comunicat public că nu a identificat probleme. Managerul spitalului, singurul oficial care va fi demis pentru susținerea publică a lipsei neregulilor, a anunțat că va demisiona la cererea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”

Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat ”.

Tot în aprilie, în urma unei anchete a Corpului de Control la Spitalul Pantelimon, Rafila a declarat că nu au fost găsite nereguli. 

Totuși, la data de 7 august 2024, Rafila a emis un comunicat prin care cerea demisia managerului spitalului, după ce Parchetul a anunțat percheziții la locuințele unor angajați ai spitalului în dosarul celor 17 decese suspecte și după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut să ofere explicații.

„Sunt acuzații extrem de grave și dacă se confirmă, sunt fără precedent. Trebuie sancționate ca atare.  Problemele au fost mai multe, legate de medici, asistenți de la ATI.

Trebuie să înțelegem anumite lucruri: Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”, a spus Rafila,  potrivit hotnews.

Ce a declarat șefa Colegiului Medicilor București

Cătălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București a explicat că ancheta CMB s-a bazat pe foile de observație ale pacienților decedați și declarațiile medicilor, care nu au indicat nereguli. Astfel, era responsabilitatea CMB să clarifice public acuzațiile aduse personalului de la Spitalul Pantelimon.

Citește și: 20 de morți în doar trei zile la Spitalul „Sfântul Pantelimon”! „Ar fi scăzut doza de noradrenalină”. Ministerul Sănătății face controale chiar în această dimineață

Cătălina Poiană a declarat că va oferi mai multe detalii joi, după ce va analiza acuzațiile procurorilor și va putea formula un punct de vedere mai clar.