Doi medici de la Spitalul Sf. Pantelimon au fost reținuți sub acuzațiile de omor calificat și tentativă de omor în cazul celor 17 decese suspecte din luna aprilie.
Ministerul Sănătății și Colegiul Medicilor București susțin în continuare că nu au găsit nereguli, însă dacă se dovedește că au fost probleme, aceasta ar fi o situație „fără precedent”.
Ce a transmis Alexandru Rafila, după ancheta privind cele 17 decese de la Spitalul Sf. Pantelimon
În aprilie, Spitalul Sf. Pantelimon a efectuat o anchetă internă și a comunicat public că nu a identificat probleme. Managerul spitalului, singurul oficial care va fi demis pentru susținerea publică a lipsei neregulilor, a anunțat că va demisiona la cererea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, solicită demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon, având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.
Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat ”.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
Citește și: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?
Tot în aprilie, în urma unei anchete a Corpului de Control la Spitalul Pantelimon, Rafila a declarat că nu au fost găsite nereguli.
Totuși, la data de 7 august 2024, Rafila a emis un comunicat prin care cerea demisia managerului spitalului, după ce Parchetul a anunțat percheziții la locuințele unor angajați ai spitalului în dosarul celor 17 decese suspecte și după ce premierul Marcel Ciolacu i-a cerut să ofere explicații.
„Sunt acuzații extrem de grave și dacă se confirmă, sunt fără precedent. Trebuie sancționate ca atare. Problemele au fost mai multe, legate de medici, asistenți de la ATI. Trebuie să înțelegem anumite lucruri: Ministerul poate verifica proceduri administrative, din punct de vedere al tratamentului nu au specializare, sunt acolo economiști sau juriști, au verificat modul în care organizarea internă a spitalului a respectat procedurile, a verificat situația care a dus la informația că pacienții au putut să fie tratați necorespunzător”, a spus Rafila, potrivit hotnews.
Ce a declarat șefa Colegiului Medicilor București
Cătălina Poiană, șefa Colegiului Medicilor București a explicat că ancheta CMB s-a bazat pe foile de observație ale pacienților decedați și declarațiile medicilor, care nu au indicat nereguli. Astfel, era responsabilitatea CMB să clarifice public acuzațiile aduse personalului de la Spitalul Pantelimon.
Cătălina Poiană a declarat că va oferi mai multe detalii joi, după ce va analiza acuzațiile procurorilor și va putea formula un punct de vedere mai clar.