„Chiar dacă vaccinul va fi autorizat în decembrie, de la momentul autorizării până la vaccinarea efectivă a celor care sunt în prima linie – personalul medical, pacienții cu comorbidități - este un drum care trebuie urmat și o organizare logistică care trebuie făcută. Eu aș vrea să îl rog pe domnul Tătaru, decât să anunțe aceste termene – nu știu de ce tocmai decembrie va fi luna când acest vaccin va fi disponibil în România - să se gândească la logistica extraordinară care trebuie pusă la punct.
Acest vaccin va necesita organizarea, împreună cu Ministerul Apărării și Departamentul pentru Situații de Urgență, a unor centre de vaccinare. Nu e posibil ca medicii de familie să vaccineze în mod tradițional oamenii, pentru că acest vaccin, din momentul producerii până la vaccinare, rezistă doar 17 zile. El trebuie ținut la minus 80 de grade și în ambalajul cu gheață carbonică e păstrat doar 10 zile, iar în 7 zile trebuie administrat. Or, să vaccinezi milioane de oameni într-un timp scurt este o mare provocare.
Dacă noi ar trebui să vaccinăm 7 milioane de persoane, vom avea nevoie de cel puțin 14 milioane de seringi, pentru că este un vaccin multidoză și asta necesită o logistică extrem de mare”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.
Alexandru Rafila a dat exemplul Statelor Unite, care s-au pregătit exemplar din acest punct de vedere, susține profesorul.
„În Statele Unite s-a discutat, este cea mai mare provocare din punct de vedere al organizării probabil de după al doilea război mondial, iar costurile în SUA sunt estimate la cel puțin 10 miliarde de dolari. Așa
că domnul ministru ar trebui să catagrafieze populația care trebuie să fie vaccinată imediat și să stabilească zonele de organizare a centrelor de vaccinare, circuitul logistic și mai ales personalul care va organiza acest lucru, pentru că fără personal toate aceste lucruri n-au niciun fel de sens”, a subliniat Alexandru Rafila.Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Alexandru Rafila candidează la alegerile parlamentare
Profesorul Alexandru Rafila și-a anunțat candidatura la alegerile parlamentare din 6 decembrie din partea PSD. Rafila va deschide în Capitală lista PSD la Camera Deputaților, în timp ce un alt medic celebru de la noi, Adrian Streinu-Cercel, va fi numărul 2 al PSD pe lista pentru Senat din București.
Candidaturile lui Rafila și Streinu-Cercel din partea PSD au fost criticate de către premierul Ludovic Orban, președintele PNL.
"Cum să te duci tu, Alexandru Rafila şi Streinu-Cercel, care ai fost în frontul de luptă anti-COVID, să te duci să candidezi la PSD? Oare ce a putut să le promită, să te duci să candidezi la PSD, care a torpilat sistematic, de şapte luni de zile, tot efortul autorităţilor şi al specialiştilor făcut pentru a limita creşterea numărului de cazuri? Eu, personal, nu pot să înţeleg, este o decizie pentru care vor fi huliţi, vă spun sincer.
Nu mai au niciun fel de credibilitate în opiniile pe care le exprimă, legate de pandemie.(...) Când suntem într-o creştere a numărului de cazuri, când e nevoie de fiecare om care este implicat, mi se pare o greşeală gravă pentru ei, ca oameni care au fost implicaţi în activitate şi au avut rezultate. Să te duci să îţi depui candidatura la PSD mi se pare un fel de abandon în luptă", a declarat Ludovic Orban la B1 TV."Pericolul cel mai mare pentru România, astăzi, este PSD. Tot ce face PSD îl transformă într-un duşman grav al viitorului, al şansei României de a avea un viitor, de a avea dezvoltare, de a avea cu adevărat şansa de a-şi reveni şi de a sta pe picior de egalitate la masa naţiunilor dezvoltate. PSD este un partid duşman al României", a mai spus Ludovic Orban.
Citeste si: Nelu Tataru, vesti alarmante! Cine primeste vaccinul anti-coronavirus imediat ce ajunge in tara