Alexandru Rafila a criticat dur actul normativ care vizează certificatul verde obligatoriu la muncă. Deputatul PSD este de părere că „e un proiect de lege care a fost prost scris”.
Alexandru Rafila, despre certificatul verde: „Creează mai multe probleme decât generează soluţii”
„Creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile.
E un proiect de lege care a fost prost scris, eu aş scrie din nou proiectul de lege, pentru că decât să introducem amendamente la un proiect de lege prost scris, mai bine îl scrii din nou.
Acest proiect creează mai multe probleme decât generează soluţii, pentru că face câteva lucruri care sunt inacceptabile, creează discriminări între diferite categorii sociale, impune plata testelor de către personalul medical, cei care nu doresc încă să se vaccineze şi lucrul ăsta nu cred că este suportabil de către sistemul medical”, a precizat Alexandru Rafila.
Ce ar putea să se întâmple cu personalul medical care nu s-a vaccinat
Profesorul Rafila a precizat că sistemul medical din România nu are cum să concedieze sub nicio formă 40.000 de angajați ai unităților medicale. Vorbim despre procentul 20% din personalul medical care nu este încă vaccinat. Alexandru Rafila a subliniat că nu este împotriva certificatului verde.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: UPDATE Legea care obligă angajații să prezinte certificatul verde la locul de muncă a fost RESPINSA
„Una este să folosim acest certificat verde încât să creştem siguranţa în zona sănătăţii publice (…), altceva să venim cu un proiect coercitiv într-un moment de tensiune maximă, care devine inaplicabil. Un astfel de proiect trebuie pregătit şi noi exact asta facem în momentul de faţă, încercăm să găsim cea mai bună soluţie să trecem peste criza de sănătate publică, având şi sprijin pentru măsurile pe care le propunem sau cu care vin diversele
Asta nu înseamnă că eu mă opun certificatului verde, pentru că acesta este un document care a fost aprobat în Parlamentul European, el a fost aprobat pentru a permite libera circulaţie a cetăţenilor între statele membre şi el poate fi folosit într-o anumită măsură pentru anumite tipuri de activităţi, să limiteze transmiterea” , a explicat Alexandru Rafila.
Cât de mare este posibilitatea intrării României în lockdown
Alexandru Rafila a vorbit și despre posibilitatea instaurării unui lockdown în România, în vederea limitării infectărilor oamenilor cu virusul COVID-19.
„O să vedem dacă este vorba de un lockdown, oricum, şi dacă este vorba, discutăm despre un lockdown înţelept. Când am mai avut o astfel de situaţie a fost întotdeauna nepregătită, anunţată cu foarte puţin timp înainte şi au avut incluse în acest lockdown foarte multe măsuri care s-au dovedit nepotrivite.
Gândiţi-vă doar la limitarea accesului persoanelor vârstnice într-o anumită perioadă a zilei să îşi procure cele necesare. Asta a fost inaplicabil”, a declarat Alexandru Rafila.