Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a aflat marți într-o vizită la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța unde a purtat o discuție cu doi mari producători de medicamente antivirale împotriva Covid-19, anume Pfizer și MSD. În urma discuției, Ministrul sănătății a discutat în mod public despre medicamentele pe care le iau românii în prezent împotriva Coronavirusului.
În cadrul anunțului, Alexandru Rafila a specificat care sunt tratamentele benefice împotriva virusului Sars-Cov-2 și a menționat numele unor medicamente populare pe piața farmaceutică din România, care, chiar dacă nu sunt cele mai potrivite pentru boala infecțioasă, reprezintă primele alegeri pe
Medicamentele eficiente împotriva Covid-19 nu se pot procura din farmacii
În urma discuțiilor dintre Alexandru Rafila și cunoscuții producători de medicamente anti-Covid-19, Ministrul Sănătății a declarat că cele mai potrivite medicamente în lupta cu virusul Sars-Cov-2 sunt cele care se oferă în ambulatorii. Acestea nu pot fi procurate prin intermediul farmaciilor din România, deoarece la vânzare nu sunt scoase de cât produse medicamentoase în conformitate cu recomandările Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății:
„În ceea ce privește medicația antivirală, am stabilit nu numai contactul, dar am avut și convorbiri repetate și detaliate cu cei doi producători MSD și Pfizer în ceea ce privește medicamentele inovative care se iau în ambulatoriu
Adică se dau în ambulatoriu de specialitate și oamenii iau medicamentele acasă. Ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem în vânzare către public decât medicamente care sunt recomandate de către Comisia de Specialitate a Ministerului Sănătății”, a declarat Alexandru Rafila.
Cele mai folosite medicamente împotriva Covid-19
Alexandru Rafila a deschis și subiectul celor mai populare medicamente folosite împotriva Covid-19, acestea fiind Favipiravir și Arbidol.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi
„Aici vreau să fiu foarte clar și tranșant. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir. Favipiravir e un medicament antiviral care poate să scurteze cu două-trei zile durata bolii, dar care nu influențează în niciun fel formele complicate și decesul. Asta spun cele câteva studii clinice referitoare la Favipiravir.”, a declarat Ministrul Sănătății.
Citeste si: Ce avere are Alexandru Rafila, ministrul Sănătății în Guvernul Ciucă
Cu toate acestea, Rafila a adăugat faptul că, în prezent, medicamentul este administrat în ambulatoriu doar în urma unor analize medicale specializate, care să verifice dacă persoana ce urmează să consume Favipiravir este aptă din punct de vedere medical să facă acest lucru:
„Încercăm să găsim o soluție, însă persoanele care pot să ia Favipiravir în ambulatoriu pot să ia numai după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate. Nu mă refer la infecția COVID, ci la alte tipuri de afecțiuni, pentru că sunt medicamente foarte toxice care afectează inclusiv sarcina dacă discutăm despre reacții adverse care pot fi foarte serioase”.
Despre Arbidol, care în prezent reprezintă cel mai utilizat medicament împotriva Covid-19, Ministrul Sănătății a precizat faptul că nu există studii specifice care să ateste beneficiile sale împotriva Coronavirusului, iar Comisia de Boli Infecțioase nu poate recomanda administrarea acestuia în contextul pandemiei.
„Celălalt medicament care este foarte mult mediatizat Arbidol este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează în vreun fel infecția cu noul coronavirus.
În consecință, Comisia de Boli Infecțioase a Ministerului Sănătății nu a putut să recomande întrucât ANMDM, agenția care aprobă utilizarea acestui medicament sau vânzarea lui prin farmacii, să poată să elibereze autorizație de punere pe piață. Asta e situația. Nu pot să fac altceva decât să respect opinia medicală a colegilor mei infecționiști care au această răspundere în calitate de profesioniști în sănătate”, a declarat Alexandru Rafila despre medicamentul Arbidol.
Sursă: romaniatv.net g4media.ro