Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, joi, la Europa FM, că certificatul verde va expira pentru persoanele care nu vor face doza a treia de vaccin (booster) până la 1 februarie.
Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu au doza booster
Persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui să-și facă doza booster până la 1 februarie, pentru că de la această dată va expira certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia (booster).
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, spune că ste vorba de o directivă europeană care a impus noile reguli.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Când scăpăm de pandemie şi de restricţii. Anunțul lui Adrian Marinescu: "Va fi ultima strigare"
În acest context, cei cu două doze vor fi obligați să o facă și pe a treia dacă vor să își mențină drepturile pe care le au în prezent în pandemie.
„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a explicat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la Europa FM în cursul serii de joi.
De asemenea, ministrul Sănătății a mai explicat că valabilitatea certificatelor de vaccinare va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la încheierea vaccinării.
„Cine s-a vaccinat în august nu trebuie să-și facă vaccin pentru că nu au trecut 9 luni de vaccinarea cu a doua doză”, a mai transmis ministrul Sănătăți.
Acesta ar putea fi ultimul val al pandemiei de coronavirus
Totodată, Alexandru Rafila a declarat că valul cinci ar putea fi ultimul din pandemie, după ce a explică că în timp ce transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea.
„Istoria naturală a pandemiilor demonstrează că așa se întâmplă: cu cât transmisibilitatea unei tupini crește, scade patogenitatea. Ceea ce se întâmplă cu această tulpină, Omicron, demonstrează că așa este și mi-e greu să cred că vom mai asista la un număr mare de cazuri cu o tulpină care să fie mai patogenă decât