În ultima săptămână, România a înregistrat o creștere semnificativă a cazurilor noi de infectare cu coronavirus, iar veștile nu sunt foarte bune nici pentru perioada ce urmează. Autoritățile atrag atenția că refuzul oamenilor de a respecta regulile de igienă și de distanțare socială poate duce la agravarea crizei coronavirusului, ceea ce poate înseamna întoarcerea la restricții.
Citeste si: Pepene toxic: testul simplu care iti arata ca un pepene este injectat
Alexandru Rafila, anunț îngrijorător: "Ne-am întors la..." Ce s-ar putea întâmpla în perioada următoare?
Alexandru Rafila a vorbit despre creșterea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus din ultima perioadă, făcând precizarea că, în prezent, România se află din nou în fața unei probleme de sănătate publică. Având în vedere acest lucru, există riscul ca la nivelul țării să apară o nouă criză, mai ales dacă situația va scăpa de sub control și virusul va afecta persoanele vârstnice.
Citeste si: Klaus Iohannis, anunt oficial. Cand se revine la starea de urgenta in Romania
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii
"Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare. S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență. Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori.
Lucrurile pot fi ținute sub control dacă se vor îmbolnăvi mai multe persoane tinere, fără boli, dar situația poate deveni îngrijorătoare dacă boala va afecta mai multe persoane vârstnice. Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică.
Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate.", a spus Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.