Alexandru Rafila, anunț oficial despre purtarea măștii de protecție în școli. Cum se vor desfășura cursurile în anul școlar 2022-2023

Autor: Bianca Hriscu

Purtarea măștii de protecție în școli este recomandată de Alexandru Rafila

Sursa: pexels

Noul an școlar 2022-2023 va începe pe data de 5 septembrie 2022, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut câteva precizări în legătură cu modul în care se vor desfășura cursurile. Ce se întâmplă cu masca de protecție?

Școlile din România se vor deschide pe data de 5 septembrie 2022 și vor funcționa cu prezență fizică, chiar dacă numărul cazurilor noi de coronavirus este în creștere la momentul actual. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că este recomandată purtarea măștii de protecție în școli, dar și păstrarea tuturor normelor de igienă impuse în timpul pandemiei, aceasta fiind soluția pentru a preveni răspândirea virusului în comunitate.

Alexandru Rafila, noi precizări despre purtarea măștii de protecție în școli 

Masca de protecție nu mai este obligatorie în România, însă în contextul creșterii numărului de cazuri noi de coronavirus, autoritățile recomandă purtarea ei în spațiile aglomerate. Referitor la purtarea măștii de protecție în școli, Alexandru Rafila a subliniat că se recomandă acest lucru în anul școlar 2022-2023. Mai mult, acesta a menționat că dacă autoritățile vor aerisi corespunzător sălile de clasă, iar grupurile sanitare vor fi igienizate corect, atunci situația va putea fi ținută sub control, iar școlile vor rămâne deschise.

„Eu sunt convins că şi şcolile acum sunt mult mai bine pregătite, ştiu ce au de făcut, masca va fi recomandată în mod evident şi în şcoli, nu la ora de sport, ca să nu existe astfel de întrebări care nu îşi au locul în acest moment. Dar sigur că cel puţin în prima lună, când vremea va permite acest lucru, să recomandăm foarte insistent aerisirea sălilor de clasă, a spaţiilor în care copiii îşi desfăşoară activitatea şi orele de sport se pot efectua în aer liber.

Aşa că, dacă şcolile respectă aceste condiţii şi asigură condiţii de igienă în zona grupurilor sanitare, copiii să se poată spăla pe mâini, să meargă în siguranţă la ore, să aibă acces la dezinfectanţi, cred că lucrurile pot fi ţinute sub control”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit edupedu.ro.

An școlar 2022-2023. În ce condiții se pot închide din nou școlile în România? 

În acest an, școlile se vor deschide mai devreme, mai exact pe data de 5 septembrie 2022. Pentru că numărul cazurilor noi de COVID-19 este în creștere, Alexandru Rafila a ținut să precizeze că școlile vor funcționa cu prezență fizică. Doar în situația în care gradul de ocupare a paturilor de spital va crește peste 75%, atunci școlile se pot închide pentru o perioadă de două-trei săptămâni, până când va fi oprită transmiterea, urmând ca imediat după să fie reluate cursurile față în față.

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Nu, am zis că vor fi deschise, acum începem iar cu școlile închise? Tocmai eu v-am spus că nu vor fi închise școlile și, sigur, ceea ce monitorizăm îndeaproape este gradul de ocupare a paturilor de spital, care la un anumit procent, noi am

propus 75%, poate să ducă la închiderea pentru o perioadă extrem de limitată, până scade acest grad de ocupare. Numărul de infecții nu mai este un indicator. 

Trebuie să acționezi chirurgical, dacă se poate spune așa, oprești școala, oprești transmiterea, două-trei săptămâni după care reiei cursurile, și nu în toată țara, ci strict într-un județ unde ai un număr mare de cazuri în spital”, a explicat Alexandru Rafila.

Citeste si: Pedepse mai mari pentru profesorii care abuzează fizic sau emoțional elevii. Vor fi excluși din învățământ timp de zece ani

Care este structura anului școlar 2022-2023? Activitatea didactică va fi împărțită pe 5 module de învățare

Structura anului școlar 2022-2023 a fost schimbată, astfel că Ministerul Educației a decis să renunțe la cele două semestre și să împartă activitatea didactică în module de învățare. În noul an școlar, cursurile se vor desfășura pe 5 module de învățare, iar elevii vor avea parte și de 5 vacanțe, după cum urmează:

 

  • 5 septembrie-21 octombrie 2022: cursuri, modul 1 de învățare
  • 22 octombrie-30 octombrie 2022: vacanță
  • 31 octombrie- 22 decembrie 2022: cursuri, modul 2 de învățare
  • 23 decembrie 2022- 8 ianuarie 2023: vacanța de iarnă
  • 9 ianuarie- 3/10/17 februarie 2023: cursuri, modul 3 de învățare
  • 6-26 februarie 2022: în acest interval elevii vor avea o săptămână de vacanță, perioada fiind aleasă de inspectoratele școlare județene/al municipiului București 
  • 13/ 20/ 27 februarie (la decizia inspectoratelor)- 6 aprilie 2023: cursuri, modul 4 de învățare
  • 7 aprilie- 18 aprilie 2023: vacanța de primăvară
  • 19 aprilie- 16 iunie 2023: cursuri, modul 5 de învățare
  • 17 iunie- 3 septembrie 2023: vacanța de vară

Citeste si: Orice român cu studii superioare poate fi profesor! Cum poți să ajungi la catedră fără module de pregătire sau masterat didactic