Subiectul creșterii numărului de cazuri de gripă în România a determinat Ministerul Sănătății să declare starea de alertă epidemiologică, potrivit anunțului făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Decizia a fost luată pe fondul preocupărilor legate de impactul crescut al gripei asupra sistemului medical și a necesității gestionării eficiente a situației.
Stare de alertă epidemiologică în România
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, a susținut că, în viziunea sa, este necesară chiar declararea epidemiei de gripă în România, ținând cont de numărul semnificativ de cazuri înregistrate în această perioadă.
„E a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Simptomele gripei care ar trebui să ne trimită la medic
Ministrul Rafila a declarat joi că se așteaptă la o ușoară creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii până la sfârșitul lunii februarie, urmată de o scădere progresivă. Cu toate acestea, oficialul a subliniat importanța măsurilor de prevenție și a campaniilor de vaccinare pentru a limita răspândirea gripei și pentru a proteja populația.
În contextul declanșării stării de alertă epidemiologică, se așteaptă ca autoritățile să intensifice eforturile în gestionarea situației, inclusiv prin măsuri suplimentare de informare a publicului, distribuirea de materiale de prevenție și creșterea capacității de tratare a pacienților afectați de gripă în unitățile medicale.
Printre principalele simptome ale gripei se numără: febra, mialgie, cefalee, stare generala de rău, tuse seacă, dureri în gat, musculare și rinită.
Gripa debutează brusc și poate fi confundată ușor cu o răceală.