Alexandru Rafila anunță stare de alertă epidemiologică în contextul creșterii cazurilor de gripă în România: „Am luat decizia”

Author: Laura Macovei
Actualizat: 01 nov 2024, 03:00

Alexandru Rafila anunță stare de alertă epidemiologică în contextul creșterii cazurilor de gripă în România

Sursa: arhivă/PixaBay

Gripa continuă să facă victime în rândul românilor, iar ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a luat o decizie de ultimă oră pentru a limita pe cât posibil răspândirea bolii. Despre ce este vorba?

Subiectul creșterii numărului de cazuri de gripă în România a determinat Ministerul Sănătății să declare starea de alertă epidemiologică, potrivit anunțului făcut de ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Decizia a fost luată pe fondul preocupărilor legate de impactul crescut al gripei asupra sistemului medical și a necesității gestionării eficiente a situației.

Stare de alertă epidemiologică în România

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, medicul Florin Roșu, a susținut că, în viziunea sa, este necesară chiar declararea epidemiei de gripă în România, ținând cont de numărul semnificativ de cazuri înregistrate în această perioadă. Până în prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au fost tratați 190 de pacienți cu gripă, din care 30 sunt copii, iar în prezent se află internați 40 de pacienți cu această afecțiune.

Citește și: De ce Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România? Vezi tot ce trebuie să știi despre această boală

„E a treia săptămână de creștere consecutivă, peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani.

O să revin cu un grafic ca să explicăm acest lucru. Se numește săptămână epidemică și, la fel ca anul trecut, nu e nimic diferit, am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de creștere. Nu se instituie niciun fel de restricții. Această situație probabil va mai dura până la finalul lunii februarie E foarte important triajul. Rog părinții care au copii cu simptomatologie să-i rețină la domiciliu și să ia legătura cu medicul de familie. Copiii trebuie învățați cum să tușească, să folosească un șervețel. La nivelul populației, evident recomandăm evitarea aglomerației. Pot folosi și masca de protecție, nu e obligatorie. Spălarea mâinilor e recomandată. Vaccinarea antigripală. Asta e situația, vă răspund la întrebări”, a declarat Alexandru Rafila. 

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

Simptomele gripei care ar trebui să ne trimită la medic

Ministrul Rafila a declarat joi că se așteaptă la o ușoară creștere a numărului de cazuri de viroze respiratorii până la sfârșitul lunii februarie, urmată de o scădere progresivă. Cu toate acestea, oficialul a subliniat importanța măsurilor de prevenție și a campaniilor de vaccinare pentru a limita răspândirea gripei și pentru a proteja populația.

Alexandru Rafila anunță stare de alertă epidemiologică în contextul creșterii cazurilor de gripă în România
[Sursa: PixaBay]

În contextul declanșării stării de alertă epidemiologică, se așteaptă ca autoritățile să intensifice eforturile în gestionarea situației, inclusiv prin măsuri suplimentare de informare a publicului, distribuirea de materiale de prevenție și creșterea capacității de tratare a pacienților afectați de gripă în unitățile medicale.

Printre principalele simptome ale gripei se numără: febra, mialgie, cefalee, stare generala de rău, tuse seacă, dureri în gat, musculare și rinită. Gripa debutează brusc și poate fi confundată ușor cu o răceală.