Potrivit g4media, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut redeschidea centrelor ambulatorii după ce tot mai mulți copii s-au îmbolnăvit în ultima perioadă.
Alexandru Rafila cere redeschiderea centrelor ambulatorii
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă, referindu-se la valul de îmbolnăviri în rândul copiilor care acuză simptome specifice virozelor respiratorii, că nu se înregistrează foarte multe cazuri grave, dar că părinții, alertați, merg la Urgență și ar fi indicat sa fie redeschise centrele ambulatorii.
Astfel, pentru a scurta timpul de așteptare, ministrul anunță că ia în calcul redeschiderea unor centre ambulatorii unde copiii cu simptome să fie primiți şi văzuți de medici.
Citește și: Val de viroze în România: copiii sunt cei mai afectaţi. Ce spun medicii
Ministrul Sănătății a declarat că: ”Este, într-adevăr, un număr mai mare de viroze respiratorii care afectează copiii, e un val de îmbolnăviri cu un virus care provoacă îmbolnăviri anual, se numește virusul sinciţial respirator, sunt foarte multe cazuri, în momentul de față, în Statele Unite,
Nu este niciun fel de nenorocire, că nu sunt foarte multe cazuri grave, dar atunci când manifestările clinice sunt medii sau copilul se sufocă, vă dați seama că toți părinții sunt alertați, se îndreaptă spre camerele de primiri urgențe care sunt supraaglomerate”.
Rafila a dat exemplu spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, unde se înregistrează, zilnic, 400 de prezentări, însă fără ca în toate aceste cazuri să fie vorba despre viroze respiratorii.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
”Mă gândesc foarte serios şi am discutat deja ca să redeschidem centre ambulatorii, pentru copii de data aceasta, în care părintii să poată să meargă şi să nu aștepte ore întregi pentru că unitățile de primiri urgențe sunt foarte limitate”, a declarat ministrul Rafila.
El a menționat că aceste centre ambulatorii ar urma să fie deschise pe lângă spitale şi să primească pacienți care nu sunt în stare gravă .
Citește și: Vaccin antigripal 2022. Când începe programul de vaccinare a populației împotriva gripei
Întrebat cine ar urma să asigure serviciile medicale în aceste centre, Alexandru Rafila a declarat că se vor găsi soluții şi că a discutat deja cu Casa de Asigurări de Sănătate pe acest subiect.
Cum se manifestă virozele respiratorii la copii
Virozele la copii sunt boli care pot să afecteze atât tractul respirator superior (fose nazale, faringe, laringe, trahee, sinusuri, ureche), dar și tractul respirator inferior (bronhii și alveole pulmonare). Astfel că, virozele respiratorii nu se limitează la un singur segment anatomic deoarece segmentele care constituie arborele respirator sunt tapetate de o mucoasă ce are o origine comună și de aceea, de exemplu, nu vorbim de obicei de rinită (inflamația mucoasei foselor nazale), ci de rinofaringită.
Acestea sunt provocate de virusuri, nu de bacterii. În literatura de specialitate sunt cunoscute aproximativ 200 de virusuri care pot provoca viroze respiratorii.
Virusurile respiratorii se răspândesc repede, mai ales în rândul copiilor, când aceștia se întâlnesc cu alți copii. Există două modalități de răspândire a infecțiilor virale la copii:
- - direct- prin contact cu o persoană infectată, atunci când aceasta strănută sau tușește;
- - indirect- când particulele rezultate în urma strănutului ori a tusei rămân pe suprafețe. Copiii duc foarte des mâna la gură sau la nas după ce au atins o suprafață pe care este virusul și astfel acesta ajunge în căile respiratorii.
Copiii pot avea de la 6 până la 12 răceli pe an, iar incidența virozei la copii este mai mare toamna și iarna.