Alexandru Rafila, despre reintroducerea restricțiilor. Ce s-ar putea întâmpla din luna septembrie

Autor: Andreea Buinoschi
Actualizat: 02 aug 2022, 09:47

Alexandru Rafila anunță reintroducerea restricțiilor

Sursa: Istock

Alexandru Rafila a anunțat reintroducerea restricțiilor. Ministrul Sănătății a declarat că masca de protecție este „elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”, iar aceasta va reveni odată cu începerea noului an școlar.

Alexandru Rafila a vorbit despre reintroducerea restricțiilor. Masca de protecție va reveni în mijloacele de transport în comun, începând cu luna septembrie, atunci când elevii se vor întoare la școală.

Reintroducerea restricțiilor începe din toamnă

Cu toate că masca va reveni în mijloacele de transport în comun, Alexandru Rafila susține că aceasta nu va deveni obligatorie, menționând că „Nu avem pârghia pentru a instaura aceasta obligație.

Ea a fost posibilă doar pe perioada stării de alertă.

Depinde foarte mult dacă, în septembrie, când începe școala, folosim masca în mijloacele de transport în comun. Cred că acesta este elementul esențial pentru ținerea sub control a pandemiei”.

Mai mult decât atât, Alexandru Rafila a mai punctat faptul că noile variante de vaccin împotriva COVID-19 ar putea să ajungă la noi în luna octombrie.

Cele două variante vor oferi protecție împotriva a patru dintre noile tulpini de COVID. În prezent, comenzile pentru noile seruri sunt în centralizare la Comisia Europeană.

Citeste si: Alexandru Rafila aruncă bomba despre valul 7 al pandemiei de coronavirus. Ce spune ministrul: ”La jumătatea lui august”

„Sunt două vaccinuri – pe varianta BA1, dar are și efecte pe Ba4 și%, iar al doilea este doar pe BA4 și BA5.

Fiecare stat face opțiune pentru unul sau ambele variante. Comisia Europeană lucrează la o centralizare a nevoilor”, a spus ministrul Sănătății, conform Europa FM, relatează r omaniatv.net.

De asemenea, Alexandru Rafila a menționat faptul că etapa de „stabilizare a numărului de cazuri” va începe de la jumătatea lunii august.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Alexandru Rafila susține că sunt șanse foarte mici ca România să intre în lockdown

Alexandru Rafila a menționat că, deși, în prezent, ne confruntăm cu valul șase și deși vor mai exista momente în care numărul cazurilor va crește, toate acestea vor fi ținute sub control, fără a mai afecta mersul lucrurilor.

Nu cred că vom mai ajunge la lockdown sau la restricționarea activităților.

Vor mai fi valuri de infecții, aparent banale, pe care le putem controla. Cifrele trebuie să le comunicăm, să fie transparență”, a anunțat Alexandru Rafila.

Mai mult decât atât, conform ministrului Sănătății, săptămâna aceasta, România va înregistra peste 10.000 de cazuri de infectare pe zi.

În continuare, Rafila a adăugat faptul că, în București, au fost deschise centre ambulatorii pentru părinți, deoarece Capitala înregistrează un număr mare de cazuri de infectare în rândul copiilor.

„Dacă este o creștere, suntem preocupăți. Trebuie să asigurăm asistența medicală în spitale, fie că vorbim de pacienți covid sau de cei care au nevoie la alte specializări.

Citeste si: Polițiștii fac dezvăluiri despre amenzile din pandemie! Ce ordine li se dădeau: "Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi"

Este o proporție mai mare de copii, 20 la sută persoane sub 18 ani. Sunt 600 de cazuri la copii și doar 6 sunt la Terapie Intensivă. Din fericire nu am avut decese la această categorie de vârstă. Ne așteptăm ca tinerii, copiii să facă forme ușoare. Criteriile de spitalizare pentru copii ar trebui luate în considerare. Am deschis în București, care e cel mai afectat, centru ambulatorii destinate copiilor la care părinții se pot adresa”, a spus acesta la un post televizat.