Alexandru Rafila: "Nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască" Ce spune despre purtarea eșarfelor?

Author: B.H.

Alexandru Rafila atrage atenția că nu orice fel de material poate fi folosit în loc de masca medicală, în ciuda recomandărilor care au circulat peste tot în această perioadă.

În mai multe zone ale țării, purtarea măștilor medicale a devenit obligatorie, însă această măsură nu a fost agreată de toți specialiștii în sănătate.

Citeste si: Cand vom putea iesi din case? Anuntul a fost facut chiar de Raed Arafat

Părerile sunt împărțite, iar dacă unele persoane recomandă acoperirea gurii și a nasului folosind orice tip de material, alți reprezentați ai sistemului sanitar critică această practică și atrag atenția asupra eficienței acestor metode alternative.

Alexandru Rafila: "Nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască"

Purtarea măștilor medicale este recomandată pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, dar pentru că stocurile sunt limitate, oamenii au fost puși în situația de a le înlocui cu cele din materiale textile.

Citeste si: Mesaj tulburator al fiicei ambulantierului mort in Suceava din pricina coronavirusului. Cristian Stupiuc isi crescuse fiica singur

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut o serie de precizări cu privire la purtarea măștilor, explicând de ce înlocuirea acestora cu fulare sau eșarfe nu este eficientă.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie

"Utilizarea măștilor de protecție care nu sunt măști autorizate medical, dacă vreți, este discutabilă. Sigur că orice mască este o barieră în plus, barieră mecanică, dacă vreți, în calea acestor micropicături care răspândesc infecția, ele provin bineînțeles de la persoane bolnave.

Părerea mea este că ar trebui să existe un soi de standardizare, adică nu orice fel de material, orice fel de obiect vestimentar îl folosești pe post de mască.

Trebuie să fie dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, să-ți permită totuși să respiri cu suficient de multă ușurință și ceea ce este cel mai important, să se poată spăla și călca, altfel, dacă o să folosim improvizat tot felul de lucruri, pe care nu putem să le spălăm, dimpotrivă, le vom încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii și ulterior le vom refolosi sau le vom pune în diverse locuri în care pot veni și alții în contact cu ele, nu am făcut nimic.

Deci în momentul când stabilești o astfel de recomandare sau mai mult, obligație, trebuie să și pui la dispoziția beneficiarilor măști sau măcar să le indici de unde să le cumpere.

Eșarfele, mai puțin. Există și măști, nu neapărat sanitare, măști textile, care se pot refolosi, dar ele trebuie să poată fi spălate zilnic și călcate și dezinfectate.",  a spus Alexandru Rafila, potrivit hotnews.ro.

Citeste si: Comisia Europeană îndeamnă la menţinerea frontierelor închise până la 15 mai