Alexandru Rafila, semnal de alarmă: „S-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în spitale!” Ce le cere autorităților?

Autor: Amalia Georgescu
Alexandru Rafila cere creșterea capacității de testare în România
Sursa: unsplash

Valul trei al pandemiei de coronavirus reprezintă o nouă provocare pentru sistemul medical din România. Ce se întâmplă în spitale și ce le-a cerut Alexandru Rafila autorităților?

Tot mai mulți români ajung să se infecteze cu noul coronavirus și pentru că dezvoltă forme severe ale bolii, pacienții ajung să aibă nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, astfel că spitalele din România au ajuns la limita capacității de tratare, anunță Alexandru Rafila. Ce a dezvăluit specialistul?

Alexandru Rafila, atac dur la adresa autorităților care gestionează pandemia de coronavirus

În România este în creștere numărul persoanelor depistate pozitiv cu noul coronavirus și din cauza faptului că au apărut mai multe tulpini ale temutului virus, mult mai contagioase,

pacienții dezvoltă forme grave ale bolii, lucru demonstrat de numărul mare de pacienți internați în stare gravă în secțiile de terapie intensivă (ATI). 

Pentru că situația este una delicată la momentul actual și pentru că specialiștii în sănătate se așteaptă ca în luna aprilie să crească din nou numărul îmbolnăvirilor, Alexandru Rafila le-a cerut autorităților să testeze mai mult, având în vedere că au apărut informații potrivit cărora România ar avea o capacitate nelimitată de testare.

Reprezentantul României la OMS a anunțat că în spitalele din România există tot mai puține locuri, iar medicii deja întâmpină dificultăți în tratarea pacienților, motiv pentru care ar trebui luate măsuri urgent pentru gestionarea acestei crize. 

Citeste si: Ce se întâmplă la șase luni după vaccinarea cu Pfizer? Specialiștii au făcut anunțul

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Testăm în continuare puţin, cu toate că astăzi (joi- n.r.) am aflat de la Ministerul Sănătăţii un lucru în premieră mondială, că România are o capacitate nelimitată de testare. Lucrul acesta nu ştiu cum se poate întâmpla în realitate, dar probabil că dânşii ştiu mai bine decât înţelegem noi. Atunci ne întrebăm de ce avem 40.000 de teste cel mult, care se raportează zilnic, dintre care doar 30.000

de teste de biologie moleculare, în condiţiile în care ştim că avem o capacitate instalată de 50.000 de teste pe biologie moleculară care se pot face zilnic. S-au achiziţionat milioane de teste rapide şi totuşi oamenii nu au acces la testare. Numărul de cazuri înregistrate zilnic nu depăşeşte cu mult 6.000(...), dar, ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de pacienţi internaţi în secţiile COVID şi mai ales numărul de pacienţi de la secţiile de ATI, sunt într-o creştere permanentă.
Cred că s-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în condiţii spitaliceşti şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia din ţara noastră, pentru că nu există niciun fel de plan legat de creşterea accesibilităţii la testare.”
, a spus Alexandru Rafila, reprezentatul României la OMS, potrivit digi24.ro.

Autoritățile au decis introducerea unor noi restricții pentru a gestiona cât mai bine pandemia de coronavirus în România, iar în paralel se desfășoară campania națională de vaccinare anti-COVID-19, specialiștii sperând ca în acest fel să țină situația sub control.

Citeste si: Când ar putea fi vaccinați anti-Covid-19 copiii cu vârsta peste 12 ani? Valeriu Gheorghiță: „Va fi un avantaj suplimentar!”