Numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 la noi în ţară se apropie de 15 mii de persoane, iar bilanțul celor care au pierdut lupta cu boala a ajuns la aproape 900. La nivel global, ajungem în aceste zile la 4 milioane de îmbolnăviri. Aşadar, specialiştii spun că pericolul încă nu a trecut.
Profesorul Alexandru Rafila spune că sunt trei reguli simple pe care trebuie să le respectăm:
- Să utilizăm masca de protecție în spații închise
- Să ne spălăm pe mâini sau, când acest lucru nu este posibil, să ne dezinfectăm pe mâini cu un antiseptic pe bază de alcool
- Să respectăm distanța minimă de 1,5- 2 metri față de alte persoane.
Este necesar, spune Alexandru Rafila, să evităm aglomerația și, dacă avem simptome de COVID-19, să ne prezentăm la medic pentru a fi testați și tratați.
" Doar o mică parte din populație a trecut prin această infecție, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a populației este încă receptivă la această boală", subliniază Rafila
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Președintele Societății Române de Microbiologie spune că nu poate să facă o predicție privind data de la care numărul de infectări ar putea sa scadă: Nu pot să fac o predicție, ne aflăm pe un platou de câteva săptămâni, avem în fiecare zi în jur de 300 de cazuri noi, ca medie, și urmează o perioadă de relaxare, care, de obicei, nu duce la scăderea numărului de cazuri, iar lucrul ăsta s-a observat în țările care deja au luat astfel de măsuri. Nu putem decât să facem o politică a pașilor mici: luăm o măsură, vedem ce se întâmplă din punct de vedere al numărului de cazuri, dacă situația este stabilă, atunci putem să trecem la măsura următoare.
Alexandru Rafila spune că, în opinia sa, acest virus nu va dispărea.
Profesorul Rafila a explicat și cum apar mutațiile: acesta este un virus care prin natura mecanismului lui de înmulțire, de replicare, implică o multiplicare cu un mic defect.
Citeste si: Coronavirus: cum se face testul cafelei pentru detectarea infectarii cu COVID-19