Alfabetizarea financiară. Cum îți înveți copilul să își gestioneze mai bine banii

Author: Oana Picerea
Actualizat: 04 nov 2022, 17:37

Alfabetizarea financiară se referă la deținerea de noțiuni absolut necesare pentru luarea unor decizii responsabile din punct de vedere financiar și este un proces care ar trebui să înceapă la orice individ cât mai devreme, încă din primii ani de viață. Dacă deprind că banii sunt o resursă limitată, care trebuie gestionată cu mare atenție, copiii vor învăța să devină cumpătați și atenți cu economiile lor, aptitudini pe care le vor păstra și pe viitor.

Pe măsură ce cresc, copiii trebuie să se familiarizeze cu toate instrumentele financiare actuale, pentru că atunci când cresc vor avea o mai mare înțelegere a felului în care se câștigă și se economisesc banii. Pot, de asemenea, să devină investitori la bursă, ceea ce le-ar aduce câștiguri financiare importante, implicit o viață mai bună. Însă pentru asta, o condiție esențială este cunoașterea limbii engleze, pentru că este limba utilizată în domeniul bursier, și este o idee excelentă să-l pregătești pentru viitor apelând la metodele Follow Me.

Dar cum începe alfabetizarea financiară? Iată cum să-ți înveți copilul să își gestioneze mai bine banii:

Explică-i de unde provin banii

Copiii știu încă de la vârsta preșcolară că banii le pot cumpăra jucării, dulciuri și orice le place lor. Ceea ce înțeleg ei mai puțin sau deloc este că banii nu-i avem pur și simplu în casă sau în portofel, ci se câștigă cu eforturi mari și de aceea trebuie să fim atenți la modul în care îi cheltuim. Spune-i copilului că motivul pentru care pleci de acasă în fiecare zi, mai multe ore, este acela de a câștiga banii care îi asigură mâncarea, hainele, jucăriile. O idee bună ar fi să îți duci copilul la locul de muncă, să vadă exact ceea ce faci și cum se câștigă banii.

Banii de buzunar

Alocă-i o sumă săptămânală pentru cheltuieli și explică-i că trebuie să-și gestioneze bine banii, ca să-i ajungă până primește alții. Copilul va avea instinctul de a-i păstra cât mai mult, ca să-i aibă în cazul în care își dorește ceva foarte mult. Dacă tu cedezi și îi dai alți bani înainte de îndeplinirea termenului, copilul va învăța că primește oricând, iar asta îi va dăuna pe viitor.

Învață-l să economisească

Toți copiii își doresc la un moment dat o jucărie scumpă, un gadget sau un alt obiect care nu este prevăzut în bugetul tău. Spune-i că poate avea acel lucru, cu condiția să contribuie și el la cheltuieli și că pentru asta este necesar să pună deoparte ceva din banii lui de buzunar.

Creează-i oportunități de a câștiga bani

Copiii trebuie să aibă bani proprii pentru a putea învăța cum să ia decizii cu privire la utilizarea acestora. Banii de buzunar pe care copilul îi primește zilnic sau săptămânal de la tine vor fi cheltuiți cu ușurință, însă dacă va depune ceva efort pentru ei, va fi mai atent la ceea ce face cu bugetul lui, potrivit Forbes. Prin urmare, ar trebui să-i oferi posibilitatea să desfășoare anumite activități pentru care să fie plătit. Însă acestea trebuie să fie diferite de sarcinile pe care ar fi normal să le aibă în mod curent, cum ar fi făcutul temelor sau curățenia în cameră.

 


În ediția de sâmbătă, 6 iulie, a emisiunii „Casa iubirii”, Sebastian a fost atât de supărat încât a ignorat-o total pe fosta lui iubită, Roberta, în ciuda gesturilor ei de apropiere.