Alimentatia este un factor important care influenteaza raspunsul la vaccinul anti-COVID-19! Ce sfaturi dau nutritionistii pentru pregatirea organismului inainte de vaccinare!

Author: Daniela Iliuta
Actualizat: 29 apr 2021, 12:49
Nutritionistii atrag atentia asupra legaturii dintre alimentatie si eficacitatea vaccinului anti-COVID-19.
Sursa: unsplash.com

Specialistii sustin ca mancarea pe care o consumam influenteaza raspunsul la vaccinul anti-COVID-19. Ce ne sfatuiesc nutritionistii?

Persoanele care vor sa se vaccineze si sa aiba un raspuns imun adecvat si eficient, se pot pregati din timp. Mai multe studii recente au ajuns la concluzia ca alimentatia reprezinta un factor important care influenteaza raspunsul la vaccinul anti-COVID-19. S-a stabilit o legatura stransa intre nivelul de vitamina D din organism si un raspuns imun adecvat. Asta pentru ca specialistii au conchis ca vitamina D contribuie foarte mult la cresterea imunitatii.

Alimentatia influenteaza raspunsul la vaccinul anti-COVID-19

Specialistii in nutritie sunt de parere ca o dieta bazata pe legume cu un continut mare de antioxidanti si fier poate sa duca la cresterea imunitatii. De asemenea acestia sustin ca stresul, depresia sau alte probleme de sanatate pot reduce eficacitatea vaccinului anti-COVID-19.

"Dacă am putea să consumăm foarte mult pește gras, ceea ce nu se întâmplă în alimentația românului, atunci poate am reuși prin alimentație să mai suplinim această vitamină D.

De asemenea, expunerea la soare timp de 15-20 de minute ne-ar putea fi de folos pentru sinteza optimă de vitamina D", sustine Adina Rusu, specialist in nutritie, potrivit alephnews.ro 

Pe de alta parte, specialistii in sport atrag atentia asupra faptului ca si miscarea are un rol benefic in cresterea imunitatii organismului. Astfel, acestia recomanda anumite exercitii de fitness, care se pot practica si acasa, dar si multa miscare in aer liber.

Dieta influenteaza raspunsul la vaccinul anti-COVID-19.
[Sursa: unsplash.com]

"Sportul îți asigură sănătate, previne bolile cardiovasculare, previne diabetul, îți întărește sistemul imunitar", a spus un instructor de fitness.

Totodata, nutritionistii avertizeaza in legatura cu alimentatia, sa nu ne bazam doar pe anumite alimente, ci sa recurgem la diversificare, deoarece si proteinele ajuta organismul, pe langa dieta vegetala.

Si de asemenea trebuie evitate pe cat posibil alimentele procesate si sa le inlocuim cu multe fructe, legume si un procent de 20% de alimente de origine animala.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

"Ce trebuie să înțelegem legat de alimentație și de imunitate este că nu o să ne ajute un singur aliment, astfel încât să avem un sistem imunitar puternic. Până și proteina este importanată, pentru că din acei aminoacizi pe care îi aducem din proteine se vor construi ulterior anticorpii noștri", a mai adaugat Adina Rusu, medic nutritionist.

Citeste si: Cât durează, de fapt, imunitatea vaccinului anti-covid. Alexandru Rafila a spus tot adevărul

Citeste si: Câte persoane s-au vaccinate în România, până acum? Au fost administrate 5 milioane de doze de vaccin