Din dorinta de a slabi sau pentru a duce un stil de viata mai sanatos, din ce in ce mai multe persoane aleg sa devina vegetarieni.
Insa din cauza renuntarii la carne vegetarienii se pot confrunta cu lipsa de proteina, care in timp poate duce la imbolnaviri dese, la o gandire incetosata, la dureri de muschi si articulatii sau la probleme cu parul sau unghiile.
In medie o femeie are nevoie de 45 de grame de proteine pe zi, in timp ce un barbat are nevoie de 55 de grame de proteine zilnic.
Citeste si: Lista cu legumele si fructele cu cele mai multe pesticide
Lista de alimente bogate in proteine pe care vegetarienii le pot consuma
Leguminoasele
Mazare, fasole, naut sau linte, toate sunt surse extrem de bogate de proteine pentru vegetarieni.
Pe langa proteine acestea mai sunt bogate si in fibre, acid folic si zinc.
Nucile si semintele
Nucile, semintele de dovleac si semintele de floarea soarelui sunt extrem de bogate in proteine, fibre si grasimi bune.
Le poti consuma fie crude, fie in tot felul de combinatii cu cereale, iaurt sau smoothie-uri.
Spanacul
In proportie de 51% spanacul este alcatuit din proteine, fiind in acelasi timp o sursa extrem de bogata de fier si vitamina C.
Mazarea
Si mazarea poate fi folosita de vegetarieni pentru a acoperi deficitul de proteine. Potrivit studiilor, o cana de mazare este echivalentul unei cani de lapte atunci cand vine vorba de cantitatea de proteine continuta.
Spirulina
Este considerata a fi un superaliment, avand cel mai ridicat continut de proteine dintre toate alimentele vegetale.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Astfel, spirulina este alcatuita 65% din proteine iar o singura lingurita poate acoperi 80% din necesarul zilnic de zinc al unui adult.
Citeste si: CEAIURI bune pentru SOMN: Ce să bei înainte de culcare ca să adormi instant
Ce cantitate de proteine au alimentele vegetale
Iata ce cantitate de proteine au cateva dintre cele mai raspandite alimente vegetale:
- spirulina: o lingurita are 4 grame de proteine;
- mazarea: o cana de mazare are 7.9 grame de proteine;
- spanacul: o cana de spanac are 5 grame de proteine;
- semintele de canepa: o lingura de seminte de canepa are 5 grame de proteine;
- migdalele: o mana de migdale are 7 grame de proteine;
- fasole: 100 de grame de fasole au 8.6 grame de proteine;
- fulgi de ovaz: 100 de grame de fulgi de ovaz au 13 grame de proteine;
- alune de padure: 100 de grame de alune de padure au 14.9 grame de proteine;
- semintele de floarea soarelui: 100 de grame de seminte de floarea soarelui au 20.8 grame de proteine;
- seminte de dovleac: 100 de grame de seminte de dovleac au 24.5 grame de proteine;
- migdale: 100 de grame de migdale au 21.2 grame de proteine.