In timpul sarcinii viitoarea mama trebuie sa acorde o importanta sporita alimentatiei deoarece practic, timp de 9 luni, ea nu mai hraneste un singur organism, ci doua.
S-a demonstrat ca alimentatia in timpul sarcinii poate influenta intr-o masura destul de mare dezvoltarea fatului.
Iata ce nu ar trebui sa manance o femeie insarcinata, o lista de alimente care sunt de evitat:
Alimente nerecomandate in timpul sarcinii: peste
O femeie insarcinata trebuie sa aiba mare grija la ce peste consuma in timpul sarcinii. Carnea de peste are proteine, zinc, acizi grasi omega 3- substante care ajuta la o dezvoltare buna a fatului.
Sunt insa pesti care au carne cu un continut ridicat de mercur, care poate avea un efect devastator asupra creierului si sistemului nervos al fatului.
Sunt de evitat in special pestii mari pradatori, cum ar fi rechin, peste sabie sau macrou rege.
Tipurile de peste care sunt sigure sunt somon, ansoa, macrou de ocean, sardine si hering.
Citeste si: Pericol de îmbolnăvire! Sute de restaurante, baruri și fast-food-uri, închise de pe litoralul românesc
Alimente nerecomandate in timpul sarcinii: carne gatita medium rare si ouale crude
Consumul de carne este recomandat in timpul sarcinii, dar viitoarea mama trebuie sa fie foarte atenta la felul in care e gatita aceasta carne.
Carnea trebuie prajita sau fiarta foarte bine. Este interzis consumul carnii gatita in sange, sau medium rare, mai exact carnea care pare gatita la exterior, dar la interior este roz.
Prin consumarea acestui tip de carne se risca infectarea fatului cu Salmonella.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
De asemenea, o femeie insarcinata trebuie sa evite cu orice pret sa consume oua crude, din acelasi motiv.
Citeste si: Dieta militara: scapi de burta in trei zile. Cura de slabire cu care kilogramele se topesc rapid
Alimente nerecomandate in timpul sarcinii: lapte si branzeturi nepasteurizate
Este nerecomandat pentru o femeie insarcinata sa consume in timpul sarcinii lapte si branzeturi nepasteurizate, precum mozarella.
Acestea pot provoca toxiinfectii alimentare si pot infecta fatul cu listeria.
Alimente nerecomandate in timpul sarcinii: evita ficatul carnatii sau pateul
Femeile care sunt insarcinate trebuie sa evite pe cat posibil alimente precum ficatul, pateul sau carnatii, indiferent de formele in care sunt gasite.
Motivul este reprezentat de continutul bogat in vitamina A, mai exact retinol. In cantitati mari, retinolul se acumuleaza in organism, nefiind asimilat complet, si poate afecta sanatatea si dezvoltarea fatului.
Iti poti procura vitamina A, care ajuta pielea si imunitatea, consumand peste, unt, oua si branza. Acestea contin retinol, insa in cantitati mai mici.
Mare atentie si la anumite suplimente: cititi intodeauna eticheta pentru a verifica ce cantitate de vitamina A contin.
Citeste si: Ce e bine sa bei iarna: cum iti mentii imunitatea crescuta
Alimente nerecomandate in timpul sarcinii: cafeaua si alcoolul
Cafeaua nu este complet interzisa in timpul sarcinii, insa viitoarea mama nu ar trebui sa bea mai mult de 200 ml de cafea pe zi, echivalentul unei cesti mici.
Cofeina din cafea poate duce chiar si la pierderea sarcinii! Mare atentie deoarece si unele ceaiuri, sucuri si energizante, si chiar si unele ciocolati pot include cofeina.
Consumul de alcool este complet interzis in timpul sarcinii, deoarece poate afecta grav dezvoltarea fatului.