Alocația de stat pentru copii s-ar putea acorda diferit! Proiectul a fost adoptat tacit de Senat

Autor: Diana Bostan

Alocația de stat pentru copii s-ar putea acorda diferit

Sursa: Pixabay

Conform unui proiect inițiat de social democrați și adoptat tacit de Senat luni, 25 martie, dreptul la alocația de stat pentru copii se stabilește începând cu data nașterii copilului, iar plata acestor drepturi se efectuează proporțional începând cu luna imediat următoare depunerii cererii.

Conform proiectului, dreptul la alocație pentru copii este stabilit începând cu data nașterii acestora. Mai mult, proiectul prevede că plata acestor drepturi se va efectua proporțional începând cu luna imediat următoare depunerii cererii.

Alocația de stat pentru copii s-ar putea acorda diferit

Conform acestui proiect, plata alocațiilor ar urma să înceapă chiar de la ziua nașterii acestora, conform expunerii de motive asociate.

Această modificare vine în întâmpinarea nevoilor și drepturilor părinților și copiilor, asigurându-le acestora sprijinul necesar încă de la începutul vieții copilului.

„Ţinând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului. Ţinând cont de prevederile constituționale referitoare la egalitatea în drepturi şi garantarea alocaţiei de stat, se impune ca plata drepturilor cuvenite să se facă începând cu ziua naşterii copilului”,

prevede proiectul, conform News.ro.

În prezent, conform legii în vigoare, dreptul la alocația de stat pentru copii este stabilit începând cu luna imediat următoare celei în care s-a născut copilul. Această reglementare actuală va suferi modificări semnificative în conformitate cu proiectul propus, care urmărește să faciliteze accesul rapid și eficient al familiilor la beneficiile alocațiilor pentru susținerea copiilor încă de la naștere.

Citește și: Cine poate beneficia de pe urma ajutorului de deces 2024: Acesta a fost majorat în ianuarie 2024. Actele necesare și suma pe care o va primi beneficiarul

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

„Practic, dacă un copil s-a născut pe 1 iunie, iar altul pe 30 iunie, ambii copii vor primi alocaţia cu data de 1 iulie, ceea ce privează copilul de aproape o lună de zile de a beneficia în condiţii de egalitate de dreptul la alocaţie de stat”, se mai arată în proiectul de lege, potrivit hotnews.

Proiectul de modificare a alin.

(4) al art. 6 din Legea nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii va fi dezbătut și votat în plenul Camerei Deputaților, care este forul decizional în acest caz.

Cu cât au crescut alocațiile în 2024?

Alocațiile pentru copii sunt o parte crucială a sprijinului social oferit familiilor pentru a-și crește și îngriji copiii. În contextul unei inflații crescute și a costurilor de trai în continuă creștere, majorarea alocațiilor pentru copii în 2024 reprezintă o veste binevenită pentru familiile din România.

Această creștere, de 13,8%, aduce un beneficiu semnificativ pentru peste 3,6 milioane de copii și adolescenți care urmează cursuri liceale și profesionale.

Citește și: Mai multe ajutoare de la stat au fost majorate cu 10% începând cu 1 martie 2024: Data la care vor fi virați banii către beneficiari

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a anunțat în 2023 că această majorare va intra în vigoare începând cu luna ianuarie a anului 2024. Astfel, potrivit mmuncii.ro, alocațiile pentru copii vor fi ajustate astfel încât:

- Copiii cu vârsta peste 2 ani și tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale vor primi o creștere a alocației lunare de la 256 de lei la 292 de lei.

- Copiii cu handicap cu vârsta de până la 18 ani vor beneficia de o alocație majorată de la 631 de lei la 719 lei.