Alocații 2023. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, copiii primesc alocații mai mari, alocații a căror valoare a crescut cu rata inflației. Actele necesare, valoarea alocațiilor și când intră acestea pe card.
Alocații 2023. Care este valoarea lor, când intră banii pe card și actele necesare
În luna ianuarie, părinții care au copii a căror vârstă este cuprinsă între 2 și 18 ani au încasat suma de 243 de lei.
Conform legislației care este în vigoare, este obligatoriu ca alocațiile copiilor să crească în funcție de rata inflației.
„Vor creste alocațiile copiilor. Va fi o creștere un pic mai mare. Va crește de la 243 la 274 de lei (RON) și de la 600 de lei la 676 de lei (RON)”, precizase ministerul Muncii, Marius Budăi, în cadrul unui interviu acordat
Citește și: Burse de 300 de lei pentru elevi! Cine sunt cei care beneficiază de bani
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Alocațiile care se acordă în prezent sunt următoarele:
- Alocație de 600 de lei- pentru copiii cu vârsta mai mică de doi ani sau pentru copiii cu vârsta mai mică de trei ani, dacă este vorba de copiii cu handicap,
- Alocație de 243 de lei- pentru copiii care au vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani,
- Alocație de 600 de lei- pentru copiii care au vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, dacă persoanele în cauză, copiii, suferă de handicap.
„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, este precizat în Legea nr. 272/2004.
Alocațiile pentru copiii aflați în plasament au crescut
În anul 2023, a crescut și valoarea alocațiilor pentru copiii care se află în plasament, valoarea acestora ajungând la 950 de lei.
Mai mult decât atât, alocațiile sunt virate pe data de 8 a fiecărei luni, excepție făcând doar lunile în care data de 8 pică în weekend sau dacă, atunci, este vreo sărbătoare liberă legală.
Citește și: Bugetarii ar putea primi salarii mai mici. Ce procent ar putea fi tăiat de către Guvern
Actele necesare pentru acordarea alocațiilor:
- Certificatul de naștere românesc al copilului,
- Certificatul românesc de căsătorie/ declarație notarială,
- Certificateșe de cetățenie ale părinților,
- Declarația cu privire la domiciliul copilului din partea solicitantului,
- Buletin românesc al părintelui solicitant,
- Buletin românesc/ moldovenesc al celui de-al doilea părinte,
- Extras de cont bancar.