Alocații 2023: Copiii vor beneficia de venituri majorate. ”Cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează”. Ce înseamnă, de fapt, acest lucru?

Author: Sara Andreescu
Actualizat: 02 mar 2023, 10:35

Creștere alocații 2023. Câți bani în plus primesc copiii

Sursa: freepik.com

Alocațiile copiilor vor fi majorate în 2023. Valoarea alocației pentru copii va fi actualizată cu rata inflației începând cu ianuarie 2023, potrivit deciziei coaliției de guvernare.

Alocații 2023. Alocațiile copiilor vor fi majorate cu rata inflației începând cu luna ianuarie 2023, potrivit deciziei pe care coaliția de guvernare a luat-o în ședința din 21 noiembrie 2022. Cât înseamnă această majorare a alocației lunare și câți bani vor primi în plus copii în 2023? 

Citește și: Cine beneficiază de a 13-a pensie în 2023. Câți bani în plus și ce ajutoare financiare se acordă pensionarilor?

Creșterea alocațiilor din 2023 

Cu cât cresc alocațiile copiilor în 2023
[Sursa: PixaBay]

Coaliția de guvernare a decis ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației începând din ianuarie 2023. Decizia a fost luată în ședința care a avut loc în luna noiembrie a anului trecut și anunțată de premierul României, Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook. 

Creșterea alocațiilor în 2023 este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației.

Potrivit  OUG 126/2021, articolul 3, alin. 2: „Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică .” 

Citește și: Este oficial: Indemnizația de creștere a copilului pentru mamele de gemeni, tripleți sau multipleți crește cu 50%

Alocații 2023: Câți bani în plus primesc copiii 

În prezent, alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează: 

- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 18 ani, în cazul copilului cu handicap. 

În anul 2021, rata inflației a fost de 5,1%, potrivit INS. Raportat la această valoare, copiii din grupa 2-18 ani vor primi 12 lei în plus pe lună la alocație din 2023, în timp ce beneficiarii alocație lunare în cuantum de 600 de lei ar urma să primească cu 30 de lei în plus. 

Dacă din calculul viitor al valorii alocației de stat pentru copii vor rezulta fracțiuni în bani, cuantumul se va rotunji la leu în favoarea beneficiarului. În situația în care, în urma indexării, rezultă un cuantum mai mic decât cel acordat, atunci se va menține valoarea în plată. 

Alocația lunară de plasament a fost majorată la 950 de lei 

Alocația lunară de plasament a fost majorată în 2022. Fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei. 

Alocația de plasament este acordată, conform legii, pentru fiecare copil care a fost preluat în plasament de o familie, sau de o singură persoană, ori asistent material, ”într-un serviciu de tip rezidențial al unui organism privat acreditat sau s-a instituit tutela”.

În ceea ce privește beneficiarii alocației, suma de 950 de lei este încasată de asistentul maternal, de reprezentantul familiei, sau de tutorele legal care a luat în plasament copilul. 

„Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie electrică”, se arată în Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. 

 

 

Taguri: