Alocațiile copiilor au crescut în acest an. Care este valoarea acestora și de ce acte aveți nevoie pentru a putea intra în posesia banilor?
Care este valoarea alocațiilor în 2023?
Începând cu luna februarie a acestui an, cu 10%, iar pentru copiii cu vârsta de până în 2 ani, valoarea acestora a crescut cu 30 de lei.
Guvernul României a anunțat că la începutul lui 2023, alocațiile vor fi indexate cu rata inflației înregistrată în anul 2021, iar acest lucru însemna ca ele au fost majorate cu 12 RON pentru
Alocația de stat pentru copii este stabilită în cuantum lunar, în funcție de vârstă, după cum urmează:
Valoarea alocațiilor din 2022 au fost: 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale).
Cu cât a fost majorată alocația de plasament
În anul 2022 alocația de plasament a fost majorată, astfel că fiecare copil pentru care s-a stabilit plasarea la o familie, la o persoană, sau la un asistent material va primi o alocație lunară în valoare de 950 de lei.
Conform Legii nr 272/2004 „Suma se plătește persoanei, asistentului maternal, reprezentantului familiei, al organismului privat acreditat care a luat în plasament copilul sau tutorelui și este destinată asigurării de hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/ manuale, jucării, sprijin pentru integrare socială, transport, condiții adecvate de locuit și pentru a acoperi cheltuieli de întreținere – încălzire, apă caldă, energie
electrică”.Cine sunt persoanele care pot beneficia de aceste alocații?
Potrivit OUG 133/2020, actul normativ prin care a fost introdus ajutorul, stabilește că aceștia sunt:
- copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;
- copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).
Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti
Citește și: Vestea mult așteptată de către elevi și părinți: Pe ce dată intră alocațiile în luna septembrie 2023?
Astfel că, ajutorul aferent unui an școlar poate fi folosit timp de un an de la primirea lui, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia. De menționat faptul că alocația de stat pentru copii se plătește unuia dintre părinți pe baza acordului acestora sau a convenției autentificate de notar public cu ocazia divorțului ori, în caz de neînțelegere, pe baza hotărârii judecătorești sau a ordinului de protecție emis de instanța judecătorească, părintelui/persoanei căruia/căreia i s-a încredințat copilul spre creştere şi educare sau la care s-a stabilit reședința copilului.
Care sunt actele necesare pentru dosarul de alocație?
Pentru a putea intra în posesia alocațiilor, aveți nevoie de un dosar care să conțină următoarele acte:
- Certificat de naștere românesc al copilului minor;
- Certificat de căsătorie românesc sau declarație notarială;
- Certificatele de cetățenie ale ambilor părinți;
- Declarație privind domiciliul copilului din partea solicitantului;
- Buletin de identitate românesc al părintelui care solicită alocații;
- Buletin de identitate moldovenesc sau românesc al celuilalt părinte;
- Extras de pe contul bancar.
Sursă: observatornews.ro