Alocațiile copiilor aflați în plasament ar putea ajunge până la 950 de lei, de la 631 de lei cât sunt în prezent. Un proiect de ordonanță de urgență în acest sens se află, în aceste momente, în dezbatere publică la Ministerul Familiei.
Conform avocatnet.ro, relatează romaniatv.net, alocațiile copiilor aflați în plasament sunt raportate la ISR, indicatorul social de referință. În prezent, se dorește stabilirea unei noi valori care urmează să fie înmulțită cu ISR, pentru a se obține o nouă sumă ce va fi distribuită ca alocație de plasament.
Conform Legii nr. 272/2004 în ceea ce privește protecția și promovarea drepturilor copilului, alocațiile sunt oferite tuturor copiilor care sunt în plasament la: o persoană, o familie, un asistent maternal, în cazul instituirii tutelei, în cazul unui organism privat acrediat sau în cazul unui serviciu de tip rezidențiat.
În posesia cui intră alocațiile copiilor aflați în plasament?
Alocațiile sunt oferite: persoanei, reprezentantului familiei, asistentului maternal, tutorelui sau organismului privat acreditat care a decis să ia copilul în plasament.
Mai mult decât atât, conform romaniatv.net, banii pot fi folosiți pentru achiziționarea: produselor alimentare, a materialelor de igienă și sanitare, a articolelor vestimentare și a celor de încălțăminte, pentru rechizite și pentru jucării, pentru a facilita integrarea în societate, pentru achitarea cheltuielilor de întreținere, dar și pentru asigurarea transportului și pentru asigurarea unor condiții decente de trai.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
ISR a crescut în luna martie și, datorită faptului că alocațiile de acest fel sunt calculate în funcție de indicatorul social de referință, dacă adoptarea proiectului va avea loc, aceasta va fi a doua majorare din anul curent.
Ce măsuri a adoptat Statul pentru copiii din sistemul de protecție special?
Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a declarat, în primăvara acestui an, că zeci de mii de copii care se află în sistemul de protecție special vor avea parte de mai multe beneficii grație programului „Sprijin pentru România”, conform a1.ro.
Mai exact, Gabriela Firea a vorbit despre mărirea alocației de hrană și despre banii destinați nevoilor copiilor din centre.
„Majorăm toate sumele pe care statul le plăteşte pentru creşterea acestor copii din centrele sociale. Majorăm alocaţia zilnică de hrană de la 12 lei/zi la 16 lei/zi, pentru copiii până în 3 ani protejaţi în centre şi pentru copiii din centrele de zi. Majorăm alocaţia zilnică de hrană de la 16,6 lei/zi la 22 lei/zi, pentru copiii între 3 şi 26 de ani, aflaţi în centre de protecţie. Mărim de 5 ori, până la 150 de lei/lună, suma pentru nevoile personale ale copiilor din centre. Sunt banii de buzunar pe care copiii îi primesc în familii, pentru un suc sau ceva doar al lor. Pentru copiii din centre, statul reprezintă familia.
Citeste si: Gabriela Firea vrea reintroducerea gratuității pe tren pentru studenți
Până acum, pentru un copil între 7 şi 14 ani, suma anuală era 611 lei. După majorare, pentru acelaşi copil, statul plăteşte 968 de lei/an. Se majorează cu peste 40% alocaţia lunară de plasament a copiilor, inclusiv a celor cu dizabilităţi. Pentru un copil aflat în plasament, statul plăteşte acum 630 de lei, iar, după majorare, suma ajunge la 900 de lei lunar. Pentru un copil cu dizabilităţi, alocaţia se măreşte la 1350 de lei lunar. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse are deja în lucru proiectul de hotărâre, iar, în zilele următoare, va intra pe circuitul de avizare”, a menționat Gabriela Firea.