Alocațiile copiilor se majorează cu 14% începând cu luna februarie a acestui an.
Se majorează alocațiile copiilor
Potrivit OUG 126/2022, “începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației”.
Citește și: Curs de programare pentru copii. De la ce vârstă pot învăța cei mici să scrie cod?
Rata medie anuală a inflației este de indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de INS.
Astfel că, pentru anul 2022 s-a stabilit o rată a inflației de 13,8%, ceea ce înseamnă că și alocațiile vor crește cu aceeași valoare. Începând din această lună, alocațiile primite pentru copii sunt de:
- 631 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități);
- 256 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale);
- 631 de lei - pentru copiii cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani.
Valoarea alocațiilor din 2022 au fost: 600 de lei - pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copiilor cu dizabilități)/ pentru cei cu dizabilități cu vârsta între trei și 18 ani și de 243 de lei - pentru copiii cu vârsta între doi și 18 ani (precum și pentru tinerii de peste 18 ani care urmează
De aceea, dacă ar fi să ținem cont de numeroasele răzgândiri ale autorităților de la noi, acest termen ar fi putut fi amânat, dar, în urma unei ședințe a coaliției de guvernare ce a avut loc spre sfârșitul anului trecut, premierul Nicolae Ciucă a confirmat că măsura se aplică din acest an.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Acesta a mai declarat printre altele că: “Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației”.
Citește și: Elevii din aceste județe intră în vacanța intersemestrială din 13 februarie 2023! Vor sta acasă o săptămână
Elevii defavorizați vor primi 500 de lei
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat luni, 9 ianuarie, că va continua să ofere ajutorul financiar în valoare de 500 de lei pentru îmbrăcăminte și rechizite preșcolarilor și elevilor din România, după ce, în anul școlar 2022–2023, au beneficiat 405.000 persoane de acest ajutor financiar, cu mult față de cei 245.000 de beneficiari din anul școlar precedent. Acest ajutor a fost acordat pentru prima dată în anul școlar 2021-2022, ajunge la beneficiari pe suport electronic, respectiv pe card.
Cine va beneficia de acest sprijin
Potrivit OUG 133/2020, actul normativ prin care a fost introdus ajutorul, stabilește că aceștia sunt:
- copiii preșcolari înscriși în învățământul de stat care provin din familiile care au stabilit dreptul la alocație pentru susținerea familiei, indiferent dacă familia se află în plata acestui drept sau acesta este suspendat;
- copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară, adică, pentru acest an, 1.500 de lei (salariul minim brut pe țară este 3.000 de lei).
Astfel că, ajutorul aferent unui an școlar poate fi folosit timp de un an de la primirea lui, numai pe baza actului de identitate al titularului sau al părinților acestuia. Tichetele pentru achiziționarea rechizitelor și hainelor pot fi folosite doar în anumite magazine, respectiv în cele care comercializează materiale școlare și care se află pe lista unității emitente a tichetelor sociale pe suport electronic pentru sprijin educațional. Beneficiarii afla mai multe detalii privind această listă atunci când primesc cardul.
Sursă: avocatnet.ro