Alocațiile se vor majora începând cu anul 2024. Valoarea acestora va depăși 700 de lei pentru o anumită categorie de copii

Autor: Bianca Vidoi
Actualizat: 06 nov 2023, 18:26

Alocațiile copiilor vor ajunge la 700 de lei

Sursa: Unsplash

Părinții vor putea primi o sumă mai mare de bani pentru îngrijirea copiilor începând din anul 2024.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, alocațiile copiilor se vor majora, astfel noua sumă pe care aceștia o vor primi se va mări cu rata medie anuală a inflației.

Alocațiile copiilor se vor majora începând cu anul următor

Alocațiile se vor majora începând cu prima zi a anului 2024, iar această mărire se va face cu rata medie anuală a inflației, arată reglementările ce se află în vigoare.

Această decizie a Guvernului ca alocațiile să fie indexate anual cu rata inflației a fost stabilită încă din iunie 2021, urmând să fie implementată din anul 2023. 

Pentru anul 2023 s-a alocat o majorare de peste 5,1%, aceasta fiind valoarea echivalentă a inflației din 2021, arată datele oferite de către Institutul Național de Statistică (INS). Cu majorarea de peste 5,1% a alocației în anul 2023, valoarea acesteia a ajuns 631 de lei pentru copiii cu vârsta între 0 și 2 ani, iar pentru copiii între 2 și 18 ani, valoarea alocației după majorare a ajuns

la 256 de lei.

Citește și: Topul alocațiilor din Uniunea Europeană. Pe ce loc se situează România în acest clasament atunci când vine vorba de indemnizațiile pentru copii

Datele ce au fost oferite de către Institutul Național de Statistică arată că rata medie anuală de inflație din anul anterior ar fi trebuit majorată cu 13,8%. Un procentaj asemănător a fost menționat și de către premierul Marcel Ciolacu, mai exact 13,5%, ce va fi aplicat la indexarea pensiilor de la 1 ianuarie 2024.

Dacă se va lua în calcul acest procent, atunci valoarea alocațiilor va ajunge la:

  • 718 lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copiii cu vârsta între 0 – 2 ani/respectiv, pană la 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 291 de lei (începând cu 1 ianuarie 2024), pentru copilul care a depășit vârsta de 2 ani, pană la 18 ani, precum și tinerilor care au împlinit 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora.

Care sunt documentele necesare pentru acordarea alocației

Potrivit Legii nr. 61/1993 privind alocația de stat pentru copii, alocația de stat se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetățeni români, fără discriminare, precum și tinerilor care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora. 

De această alocație vor beneficia și copiii cetățenilor străini, precum și ai persoanelor fără cetățenie, dacă aceștia locuiesc cu părinții în țară.

Pentru a primi alocația de stat este necesar ca părinții să depună cererile la primărie, urmând ca acestea să fie înregistrate. Alături de aceste cereri părinții copiilor vor trebui să aducă și următoarele acte:

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

– cerere alocație de stat

– carte de identitate /BI părinţi;

– certificat de naştere copil;

–  certificat de căsătorie sau livret de familie actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);

Citește și: Alocații mărite în 2024. Când vor fi majorate alocațiile și câți bani vor primi în plus minorii

– hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;

– hotărâre de adopţie, dacă este cazul;

– extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar.