Aloe vera – recomandari de utilizare si efecte secundare

Editor: Alexandra Dragos
Actualizat: 15 iul 2022, 01:20

Aloe sau aloe vera este unul dintre cele mai populare remedii naturiste, folosit in medicina traditionala de mii de ani. Pe langa utilizarile sale in medicina naturista, gelul si latexul obtinut din aloe vera sunt folosite inclusiv in industria farmaceutica.

Aloe vera in industria farmaceutica

Gelul din aloe vera este substanta din interiorul frunzelor iar latexul se afla sub pielea plantei si are culoare galbena. Unele produse pe baza de aloe vera sunt obtinute strivind frunza si contin astfel atat gel cat si latex.

Industria farmaceutica produce atat medicamente topice cat si orale pe baza de aloe vera, folosite in general pentru osteoartrita, boli ale sistemului digestiv, colita ulcerativa, inflamatii sau mancarimi, diabet, astm si tratarea efectelor secundare ale radioterapiei.

Ca remediu topic, aloe vera este folosit pentru vindecarea leziunilor de piele, arsuri in urma expunerii la soare, degeraturi sau psoriazis dar si pentru cicatrici post operatorii.

Aloe vera este un ingredient aprobat FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite ale Americii insa latexul din aloe folosit in mod comun in laxative a ridicat probleme in momentul in care s-a descoperit ca organismul dezvolta rezistenta la aceasta substanta fiind nevoie de doze tot mai mari pentru a obtine aceleasi rezultate.

De-a lungul timpului s-au efectuat numeroase studii clinice pentru a demonstra efectul tratamentelor care au la baza gel sau latex din aloe vera.   Dintre acestea, cele mai puternice dovezi sprijina urmatoarele efecte:

- remediu impotriva constipatiei: pastilele din latexul aloei vera luate pe cale orala reduc constipatia dar organismul poate dezvolta rezistenta si exista sansa ca acestea sa provoace diaree.

- remediu pentru episoadele de herpes bucal: remediile topice pe baza de aloe vera aplicate de 3 ori pe zi.

- psoriazis: aplicarea unui remediu topic pe baza de aloe vera pentru o perioada de 4 pana la 8 saptamani reduce severitatea simptomelor psoriazisului. Gelul pur de aloe vera este mai putin eficient decat cremele care il contin ca ingredient in concentratii de aproximativ 0.5%( in combinatii cu alte ingrediente cu eficienta demonstrata)

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

Unele

dintre cele mai comune utilizari ale gelului din aloe vera si a altor remedii care au aceasta planta ca ingredient de baza nu au fost inca demonstrate stiintific prin studii concludente.

- vindecarea arsurilor: aloe vera vindeca doar anumite tipuri de arsuri conform cercetarilor efectuate pana in momentul actual.  Gelul de aloe vera nu este mai eficient decat tratamentul standard dar il poate inlocui;

- cancer de plamani: Cercetari preliminare sugereaza ca un supliment cu aloe vera dizolvat in alcool si miere, administrat in paralel cu chimioterapia, creste sansele de vindecare completa si

numarul de pacienti care reusesc sa tina boala sub control mai bine decat cei care apeleaza doar la chimioterapie este in crestere. Studiile nu sunt inca concludente;

- plaga dentara: unele studii sugereaza ca folosirea unei paste de dinti care contine aloe vera poate reduce depunerile de plaga dentara iar efectul este similar cu cel al pastelor de dinti cu fluor.

 

Aloe vera ca remediu naturist

Pe langa utilizarile in industria farmaceutica, aloe vera este un remediu topic des folosit in medicina naturista. 

Planta poate fi crescuta in casa iar gelul se poate obtine usor si poate fi aplicat direct pe piele pentru a trata arsuri de gradul 1 si 2 sau poate fi dizolvat in apa pentru administrare pe cale orala.

 

Taguri: