ALZHEIMER - când bătrâneţea devine îngrozitoare.

Autor: Redactia KANAL D
Actualizat: 25 feb 2017, 20:14

Factori de risc.

Boala Alzheimer este o boală degenerativă ce afectează zone ale creierului ce controlează memoria, inteligenţa, capacitatea de judecată, limbajul şi comportamentul. Această boală reprezintă forma cea mai comună de declin mental sau demenţă la persoanele în vârstă.
Boala Alzheimer este o afecţiune mai gravă decât pierderea moderată a memoriei ce apare la persoanele în vârstă. Această boală se asociază şi cu tulburări de comportament, de personalitate, pierderea abilităţii de a gândi corect şi abilităţii de a efectua activităţile zilnice.

Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observă modificările la început, deşi aceste modificări pot fi sesizate şi de bolnavi.

Factori de risc
Vârsta înaintată este factorul de risc cel mai important. Alţi factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer sunt:
- istoricul familial de Alzheimer, în special dacă boala a apărut la rudele de gradul I (mamă, tată, fraţi) şi a apărut la mai mulţi membrii ai familiei
- prezenţa genei pentru apolipoproteina E-4, în special la persoanele din rasa albă sau asiatici, creşte riscul de a dezvolta boala Alzeimer
- sindromul Down, o boală
genetică ce determină retard mental
- diabetul, o boală ce se însoţeşte de glicemie crescută
- terapia hormonală de substituţie. Un studiu recent a demonstrat că riscul de a dezvolta demenţa, inclusiv boala
Alzheimer este crescut la femeile de peste 65 de ani care sunt sub terapie substitutivă cu estrogeni şi progesteron.
Au mai fost formulate câteva teorii cu privire la creşterea riscului de a dezvolta boala Alzheimer.
Aceste teorii includ următorii factori:
- fumatul. Unii cercetători au sugerat că fumatul ar creşte riscul de a dezvolta demenţa şi boala Alzheimer, dar aceste presupuneri nu au fost confirmate
- lovituri ale regiunii cefalice. Există probe care susţin că o lovitură în regiunea cefalică (la cap) urmată de pierdera conştienţei, poate creşte riscul de dezvoltare al bolii Alzheimer mai târziu. Şansele de a dezvolta boala sunt crescute în cazul în care leziunea este severă şi la pacienţii cu istoric familial de boală Alzheimer.

- nivele crescute în sânge de homocisteina. Homocisteina este un aminoacid prezent în mod obişnuit în cantităţi mici în sânge. Nivelele crescute ale acestui aminoacid se însoţesc de risc crescut de boala cardiaca. Unii cercetători susţin că nivelele crescute de homocisteina s-ar asocia şi cu un risc crescut de boala Alzheimer. Aceste nivele crecute de homocisteina sunt cauzate de nivelul scăzut în sânge al vitaminei B12 şi acidului folic.

Expunerea zilnică la aluminiu provenit din oale, căni de aluminiu, deodoranţi cu aluminiu nu s-a demonstrat că ar creşte riscul de a dezvolta boala Alzheimer.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi

Citește și: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”

 

Taguri: