„Am chemat salvarea” Unei pensionare i s-a făcut rău când a văzut ce sumă a primit după RECALCULARE. La polul opus, un pensionar primește o sumă de 9 ori mai mare decât doamna Voica

Autor: Laura Macovei
Actualizat: 28 aug 2024, 10:28

O pensionară a izbucnit în lacrimi când a văzut ce sumă va primi după recalculare

Sursa: colaj (sursa: Observator)

În fiecare zi, în fața caselor de pensii din întreaga țară, se strâng mii de oameni care își exprimă frustrarea față de modul în care au fost recalculate pensiile lor.

Un exemplu al acestei nemulțumiri este cel al doamnei Nanu Voica, care a venit în lacrimi la Casa de Pensii a Municipiului București. După recalcularea pensiei sale, a primit o majorare de doar 45 de lei, ajungând la un venit lunar de 2.223 de lei. 

Citește și: Cine este pensionarul care a primit 6.000 de lei în plus la pensie! Este cea mai mare diferență de recalculare a pensiei din toată România

Nanu Voica a chemat salvarea după ce a primit decizia de recalculare

În lacrimi, femeia a mărturisit că i s-a făcut rău și a fost nevoită să cheme salvarea. Ea nu își explică de ce a primit atât de puțini bani, cu care nu își permite nici măcar un aparat auditiv. 

„Ieri am chemat salvarea, că mi-a venit rău când am văzut! Nu se poate aşa ceva! Mi se pare o bătaie de joc.

Cu cine mă compară pe mine, cu care? E prea mare pensia mea? Bucătar-cofetar. Şi am hrănit generaţii de copii. Te mulţumeşti şi faci din ce ai. Dar nu se poate. Chia să-ţi taie orice drept. Nu-mi permit să-mi iau un aparat de auzit? Cum? Când e între 2.400 şi 5.000",
spune Nanu Voica, conform Observatornews.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii

Citește și: VIDEO Gheorghe Turda vorbește despre folclorul din zilele noastre. „Sunt singurul artist în materie de muzică populară și clasică având grad de general în rezervă.”

Nemulțumirile nu se limitează doar la cei cu pensii mici. Un alt pensionar, care primește o sumă de aproape nouă ori mai mare decât doamna Voica, și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea. 

„17.000, impozabili. Deci 16.000 net. Ar fi trebuit să crească la 22.000. În IT am muncit. În ţară şi în străinătate. E un haos de pomană! Asta e când faci rapid, ca să vezi dacă prezinţi în septembrie nişte rezultate pentru alegeri", declară Sorin Hornoiu, pensionar.

Crește pragul de la care se plătește impozit

Într-o încercare de a calma aceste tensiuni, ministrul Muncii a anunțat că, începând cu 1 octombrie, pragul de la care se va plăti impozit pe venit va crește cu 10%. 

Mi se pare corectă această abordare creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare, astfel încât benefic, oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor.

Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.

În plus, o altă măsură ce va fi implementată odată cu creșterea pensiilor este ajustarea criteriilor pentru acordarea cardurilor sociale destinate achiziției de alimente, în valoare de 250 de lei. 

„Creşterea nominală, pe hârtie, a pensiilor nu înseamnă întotdeauna şi o creştere reală a veniturilor.

Cu fiecare nouă indexare, el va pierde, din cauza impozitului. Practic, statul îţi dă acum o creştere cu 10 sau cu 30%, dar îţi va lua înapoi, an de an prin această combinaţie impozit-inflaţie. Dacă Guvernul vrea să continue politica de ajutoare sociale, va fi obligat să mărească plafonul până la care acordă şi cardurile de alimente", explică Bogdan Glăvan, profesor de economie, potrivit sursei citate.

 


În ediția de vineri, Patrick și Bianca au avut parte de o întâlnire în Camera Roșie, unde au discutat despre Virginia, iar Giuly a izbucnit în lacrimi amare.