Un exemplu al acestei nemulțumiri este cel al doamnei Nanu Voica, care a venit în lacrimi la Casa de Pensii a Municipiului București. După recalcularea pensiei sale, a primit o majorare de doar 45 de lei, ajungând la un venit lunar de 2.223 de lei.
Nanu Voica a chemat salvarea după ce a primit decizia de recalculare
În lacrimi, femeia a mărturisit că i s-a făcut rău și a fost nevoită să cheme salvarea. Ea nu își explică de ce a primit atât de puțini bani, cu care nu își permite nici măcar un aparat auditiv.
„Ieri am chemat salvarea, că mi-a venit rău când am văzut! Nu se poate aşa ceva! Mi se pare o bătaie de joc.
Nemulțumirile nu se limitează doar la cei cu pensii mici. Un alt pensionar, care primește o sumă de aproape nouă ori mai mare decât doamna Voica, și-a exprimat, de asemenea, nemulțumirea.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
„17.000, impozabili. Deci 16.000 net. Ar fi trebuit să crească la 22.000. În IT am muncit. În ţară şi în străinătate. E un haos de pomană! Asta e când faci rapid, ca să vezi dacă prezinţi în septembrie nişte rezultate pentru alegeri", declară Sorin Hornoiu, pensionar.
Crește pragul de la care se plătește impozit
Într-o încercare de a calma aceste tensiuni, ministrul Muncii a anunțat că, începând cu 1 octombrie, pragul de la care se va plăti impozit pe venit va crește cu 10%.
„ Mi se pare corectă această abordare creșterea pragului până la 3.000 lei la impozitare, astfel încât benefic, oricum vedem dinamica și a prețurilor și a costurilor. Nu este un efort bugetar foarte mare, în jur de 800 de milioane", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României.
În plus, o altă măsură ce va fi implementată odată cu creșterea pensiilor este ajustarea criteriilor pentru acordarea cardurilor sociale destinate achiziției de alimente, în valoare de 250 de lei.
„Creşterea nominală, pe hârtie, a pensiilor nu înseamnă întotdeauna şi o creştere reală a veniturilor. Cu fiecare nouă indexare, el va pierde, din cauza impozitului. Practic, statul îţi dă acum o creştere cu 10 sau cu 30%, dar îţi va lua înapoi, an de an prin această combinaţie impozit-inflaţie. Dacă Guvernul vrea să continue politica de ajutoare sociale, va fi obligat să mărească plafonul până la care acordă şi cardurile de alimente", explică Bogdan Glăvan, profesor de economie, potrivit sursei citate.