„Am concurat pentru ultima dată”. Sportiva româncă medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 și-a anunțat retragerea din sportul profesionist

Autor: Andrei Costanda
Actualizat: 09 aug 2024, 10:21

Echipa de canotaj a României a obținut 5 medalii la JO de la Paris, 2 de aur și trei de argint

Sursa: Profimedia

Una dintre cele mai valoroase canotoare din România, Ionela Cozmiuc, și-a anunțat retragerea din activitatea sportivă după ce a cucerit medalia de argint la Jocurile Olimpice de la Paris, subliniind că acum este momentul să se dedice familiei.

România pierde o sportivă de mare valoare, după ce Ionela Cozmiuc, medaliată cu argint la Jocurile Olimpice de la Paris 2024, a decis să se retragă din activitatea competițională.

Ionela Cozmiuc și soțul său se retrag din canotaj

Deși emoțional nu este pregătită să „pună vâslele în cui”, Ionela a recunoscut că vine un moment în viața fiecărui sportiv când trebuie să facă alegeri și pentru familie.

Aceasta a recunoscut că decizia nu a fost una ușoară, dar a fost luată împreună cu soțul ei, Marius Cozmiuc, la rândul său un canotor de succes, care, de asemenea, a concurat pentru ultima dată.

„Este ultimul meu Campionat Naţional și nu doar al meu, ci şi al lui Marius. Amândoi am concurat pentru ultima dată, dar nu știm ce ne va rezerva viitorul”, a declarat Cozmiuc pentru Agerpres, referindu-se la Campionatul Național care se desfășoară în aceste zile pe lacul Pantelimon.

Deși retragerea a fost preconizată pentru finalul Jocurilor Olimpice de la Paris, Ionela a mărturisit că îi va fi dor de atmosfera din cantonament și de competițiile care au fost deseori urmate de momente de glorie pe podium.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

Citește și: Cât de mult se aseamănă fiica Danielei Gyorfi cu mama artistei. Care este relația dintre cele două. „Noi nu putem să forțăm copilul, îi spun anumite lucruri.”

Citește și: Începe livrarea deciziilor de recalculare a pensiilor: Unele pensii vor fi majorate și cu 2.000 de lei

Două medalii de aur și trei de argint pentru canotaj la JO de la Paris

Cozmiuc, care a obținut argintul la proba de dublu vâsle feminin – categorie ușoară, a adăugat că „după aceste Jocuri, Parisul va fi cu siguranță o destinaţie preferată pentru noi.

Seara aceasta este dedicată familiei canotajului şi ne face mare plăcere să ne petrecem timpul împreună”.

Decizia de retragere a fost luată în contextul unei performanțe impresionante la Jocurile Olimpice de la Paris, unde canotajul românesc a obținut cinci medalii – două de aur și trei de argint – contribuind semnificativ la clasarea României pe locul trei în clasamentul pe națiuni, după Marea Britanie și Olanda.

Performanța României la Paris 2024 a fost remarcabilă, echipa totalizând opt medalii: trei de aur, patru de argint și una de bronz.

Alături de Ionela Cozmiuc, alți sportivi români au adus aur și argint în țară. Înotătorul David Popovici a câștigat aurul la proba de 200 metri liber, în timp ce echipajul feminin de opt plus unu și cel de dublu vâsle masculin au urcat, de asemenea, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Argintul a fost obținut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie ușoară, și halterofila Mihaela Cambei la categoria 49 kg. Bronzul a fost câștigat de David Popovici la proba de 100 metri liber.