Amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească românii pentru a beneficia de această măsură

Author: Amalia Georgescu

Amânarea ratelor la bancă pentru o perioadă de 9 luni a fost pusă în dezbatere de Ministerul Finanțelor 

Sursa: PixaBay

Amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni, măsură cuprinsă în programul Sprijin pentru România, a fost pusă în discuție de Ministerul Finanțelor. Care sunt condițiile pe care trebuie se le îndeplinească românii care vor să își amâne ratele?

Din punct de vedere economic, România traversează o perioadă dificilă, marcată de scumpiri la utilități, alimente sau carburanți. În acest context, Guvernul a gândit un set de măsuri prin care să vină în sprijinul celor afectați de aceste scumpiri, astfel că a luat naștere programul „Sprijin pentru România”. Iată ce presupune, de fapt, amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni și care sunt românii care pot solicita acest lucru.

Condiții pentru amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni. Cine poate beneficia de această măsură de sprijin?

Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere Ordonanța de Urgență care prevede amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni. Această măsură a fost anunțată anterior de autorități, fiind inclusă în programul „Sprijin pentru România”. 

Măsura amânării ratelor la bănci timp de 9 luni se adresează persoanelor fizice, fizice autorizate, dar și întreprinderilor individuale, familiale, întreprinderilor mici și mijlocii, profesiilor liberale și firmelor.

Mai exact, cei care întâmpină dificultăți în plata ratelor la bancă din cauza scumpirilor din ultima perioadă pot cere amânarea pentru o perioadă de nouă luni a plății ratelor.  

Pentru a putea beneficia de această măsură, cei interesați trebuie să nu aibă restanțe în momentul în care solicită amânarea ratelor, dar nici în ultimele șase luni. 

Își pot amâna ratele la bănci pentru o perioadă de 9 luni acei români ale căror cheltuieli au crescut cu 25% în ultimele trei luni, dar și firmele ale căror performanțe au scăzut cu 25% în ultimele trei luni.

Citește și: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta

Citeste si: De ce amânarea ratelor la bancă e o idee proastă dacă le poți plăti! Experții trag un semnal de alarmă!

Cum poate fi solicitată amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de nouă luni?

Persoanele afectate de scumpiri și care își doresc să ceară amânarea ratelor la bănci pentru o perioadă de 9 luni trebuie să trimită o solicitare instituției care le-a acordat împrumutul.

Această solicitare poate fi în format electronic sau tipărită și trebuie depusă în cel mult 30 de zile de la momentul în care măsura amânării ratelor pentru 9 luni va intra în vigoare. Ulterior, solicitările vor fi analizate de creditori, aceștia urmând să ofere un răspuns într-o perioadă de 30 de zile, potrivit avocatnet.ro.

Având în vedere că una din condiții pentru a solicita amânarea ratelor este creșterea cu cel puțin 25% a cheltuielilor lunare, comparativ cu perioada similară din 2021, cei care depun solicitările trebuie să atașeze și o declarație pe propria răspundere în care

să menționeze această creștere a cheltuielilor ca urmare a scumpirilor din ultima perioadă. 

În cazul firmelor, din declarația pe propria răspundere va trebui să reiasă scăderea cu cel puțin 25% a mediei rezultatelor lunare pe ultimele 3 luni, comparativ cu perioada similară a anului 2021. 

Citeste si: Motivul pentru care nu se mai fac angajări la stat începând cu data de 1 iulie 2022. Premierul Nicolae Ciucă a făcut anunțul: „Un nou pachet de măsuri sociale și economice”