Prețurile din România au explodat, la fel și ratele românilor și totul se întâmplă într-un timp extrem de scurt. Prețul pentru un litru de carburant a ajuns să coste de aproximativ două ori mai mult decât acum un an, în timp ce prețurile la energie au ajuns să fie cu 250% mai mari decât aceeași perioadă a anului 2021.
Scumpirile au avut loc pe toate planurile, ceea ce a înrăutățit și mai mult situația economică a multor persoane din România, mai ales că ratele sunt o problemă stringentă cu care țara noastră se confruntă.
Tocmai din acest motiv, Guvernul României a promis ajutor pentru ca oamenii să poată lupta cu prețurile, însă anumite aspecte importante trebuie să fie menționate.
Cum a vrut Guvernul să rezolve problemele cauzate de prețurile mari și, implicit, de ratele bancare
În urmă cu doar câteva zile, guvernanții au dat o veste îmbucurătoare pentru români. Aceștia au promis susținere pentru persoanele care întâmpină dificultăți economice prin acordarea unor ajutoare financiare, dar și prin amânarea ratelor bancare.
Cu toate acestea, românii s-au lovit de o surpriză neplăcută atunci când au văzut că nu toată lumea poate beneficia de ceea ce Guvernul a promis, totul fiind cauzat de condiționările impuse.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
În încercarea de a rezolva o parte din problemele economice ale țării, Guvernul a decis să nu mai facă angajări în sectorul bugetar, dar, câteva ore mai târziu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că echipa sa bugetară își mărește capacitatea cu 30%.
Cine poate beneficia de amânarea ratelor bancare
Amânarea ratelor devine un lux pe care doar câteva persoane și-l vor putea permite.
„În ultima şedinţă de coaliţie, s-a luat această decizie să intrăm cu măsura în implementare cu o ordonanţă de urgenţă, un moratoriu, pentru amânarea ratelor la credite, atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Evident, nu este o măsură pentru toată lumea.
Este o măsură pentru cei care au dificultăţi în plata ratelor. Este o măsură care implică o analiză pe care fiecare dintre companii şi-o va face, fiecare dintre cetăţeni, pentru că, aşa cum a fost şi măsura din pandemie, la finalul amânării acestor rate, se va prelungi, într-adevăr, scadenţa la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar vei avea de plătit. Nu este o scutire de plată, este o amânare de plată”, a spus Adrian Câciu, ministrul de Finanțe conform Playtech.ro.