Ambalajele bio nu sunt moft, nici o modă, ci o obligativitate!

Author: Oana Iosif

Suntem mari consumatori de plastic. Chiar și consumator de rând fiind, atunci când mergeți la supermarket și cumpărați la întâmplare o sacoșă din plastic pentru cumpărăturile pe care le-ați făcut plătiți mai mult. Există acea ecotaxă pe care unii încă o ignoră. Însă pe principiul picăturii chinezești, aceasta vă face să acumulați o gaură în buget.

Ne-am obișnuit atât de mult cu plasticul, încât multă vreme toate ambalajele utilizate erau din plastic. Orientați-vă spre ambalaje bio, pungi și alte consumabile din materiale reciclabile. Este mai mult ca oricând o obligativitate! 

Directiva europeană care reglementează utilizarea ambalajelor din plastic

Consumatori fiind trebuie să fim informați. Acei prestatori de servicii din nișa HoReCa, ce nu respectă directiva europeană sunt taxați dur. Nu vorbim doar despre prestanța acestora, reputația lor pe nișă, ci concret despre amenzi usturătoare.

Dacă vă întrebați ce tipuri de ambalaje sunt acceptate, atunci vorbim despre cele din hârtie sau carton, lemn, trestie de zahăr, PLA printre altele. Ce-i drept, această obligație este chiar una costisitoare, pe care cei din HoReCa o resimt la buget. În plus, au consum mare de astfel de produse, întrucât se resimte și o creștere semnificativă a celor care comandă la domiciliu sau preferă sistemul take away. Ambalajele potrivite pentru aceștia sunt însă și de 5 ori mai scumpe decât cele clasice, din plastic.

Calitatea ambalajelor face diferența

Chiar dacă sunt ceva mai costisitoare, ambalajele biodegradabile sunt cele care fac diferența. Spre exemplu este remarcabil cum un ambalaj din trestie de zahăr nu permite preparatelor diverse să se răcească. Poate părea un simplu detaliu, dar care contează și el. Până la urmă cei care livrează preparatele își doresc să ofere clienților o experiență similară cu cea pe care ar putea să o aibă în locație.

Pentru o astfel de experiență ajung însă să scoată ceva mai mulți bani din buzunare. Există și practica celor care taxează mai mult clientul. Spre exemplu tacâmul a devenit opțional, oferit la cerere, iar pentru fiecare set adăugat la o comandă clientul trebuie să plătească.

Eco sau bio sunt același lucru?

Da, ambele variante se referă deci la aceeași categorie de ambalaje. Acestea înseamnă avantaje multiple. Chiar dacă folosirea acestora în detrimentul celor din plastic este condiționată și de legile în vigoare, nu sunt de ignorat aspectele ce țin de avantajele pe termen mediu sau lung. Poluăm mai puțin, producem mai puține deșeuri sau cel puțin încercăm să reducem cantitatea de plastic pe care o folosim și care ajunge de multe ori să sufoce mediul înconjurător.

Dacă vă doriți să aveți un stil de viață sănătos și în armonie cu natura, în mod cert înțelegeți mai bine acest concept. Așadar, începeți cu pași mici, cu ambalajele folosite zilnic. De la cele pentru mâncare și până la cele pentru consum casnic, produsele eco pot reduce din impactul pe care îl generăm asupra mediului. Atenție deci, data viitoare ce tip de sacoșă folosiți când mergeți la cumpărături sau ce ambalaje au preparatele pe care le comandați de la un restaurant.

 

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.