Ambalajele de care este nevoie într-o afacere de tip fast food

Author: Oana Picerea
Actualizat: 22 mai 2023, 17:00

Ambalajele reprezintă în ziua de azi elemente ce sunt utilizate în numeroase sarcini, de la ambalarea eficientă în scopul protecției și depozitării anumitor produse până la transportul acestora în siguranță. Iar unul dintre sectoarele industriei în care acestea sunt utilizate în mod constant, în numeroasele lor forme și marini este cel alimentar, mai precis de catering, unde mai toate restaurantele și magazinele de tip fast food le folosesc acum, atât pentru a servi mâncarea pe loc cât și pentru a o livra la destinația dorită de clienți.

În ceea ce privește materialele din care aceste tipuri de ambalaje sunt realizate, predominante sunt plasticul, cartonul, trestia de zahar și polistirenul. Se încearcă totuși utilizatea din ce în ce mai mult a materialelor biodegradabile, care să nu mai polueze mediul înconjurător nici măcar atunci când sunt aruncate la întâmplare de oameni. Aceste tipuri de ambalaje mai sus menționate sunt numite mai comun ambalaje de unică folosință, dat fiind faptul că în cele mai multe cazuri nu mai pot reutilizate.

Industria de tip fast food se referă la un sector al industriei alimentare care oferă mâncăruri pregătite dar și servite rapid în restaurante, cafenele iar mai nou si in cadrul supermarketurilor sau prin servicii de livrare. Caracteristica principală a fast food-ului este viteza de servire a alimentelor, care permite consumatorilor să obțină mâncare într-un timp foarte scurt, adesea în câteva minute.

Această industrie este cunoscută pentru meniurile standardizate, procesele de producție eficiente și prețurile accesibile. Mâncarea fast food este adesea pregătită în avans și în cantități mari astfel încât să poată fi servită rapid atunci când este comandată. Principalele produse alimentare din industria fast food includ hamburgeri, sandwich-uri, pizza, produse din carne de pui, cartofi prăjiți, salate și băuturi răcoritoare.

Printre cele mai comune tipuri de ambalaje pentru sectorul fast food se numără cutiile de pizza, cutiile pentru burgeri, cutiile pentru cartofi prăjiți, cele pentru meniuri, pentru clătite și pentru popcorn. Dintre acestea, cutiile pentru meniuri vin în cele mai multe sortimente, de la cele cu un singur compartiment până la cele cu mai multe compartimente, astfel încât fiecare parte a unui meniu să fie corect diferențiată față de celelalte.

Fiind vorba despre o industrie în care se pune accentul în special pe rapiditate, este nevoie că o caserolă să fie ușor de manevrat, în ceea ce privește deschiderea, închiderea și utilizarea în timp ce în aceasta se pun alimentele. De asemenea, și în timpul transportului trebuie că alimentele să fie protejate, să nu se verse sau caserolele să se desfacă. Astfel, producătorii încearcă în mod constant să găsească noi soluții de închidere și deschidere ale acestora care să se facă rapid dar și eficient.

Există în prezent extrem de multe afaceri de tip fast food și la noi în tara, unele dintre acestea independente, altele parte din mari lanțuri de magazine și restaurante, cunoscute la nivel național, internațional sau chiar mondial. Și, pentru a se diferenția de celelalte, fiecare dintre acestea, dorește un anumit tip de ambalaj pentru produsele sale astfel încât producătorii se preocupă în special de realizarea de ambalaje alimentare la comandă, după anumite cerințe ale fiecărui client.

Cele mai asemănătoare, indiferent de magazinul de care am vorbi, sunt cutiile de pizza, dat fiind faptul că multe sortimente au dimensiuni standard, de exemplu de 30cm în diametru. Astfel, găsim în special cutii de pizza normale și cutii de pizza pentru opțiunile pizza party. Iar pe lângă acestea, unele magazine oferă și cutii speciale pentru o singură felie de pizza, în cazurile în care un client cumpără direct de la ghișeu și dorește să servească pe loc.

Un alt aspect de care producătorii se preocupă în crearea de amalaje de unică folosință pentru alimente este posibilitatea de stiuvire, dat fiind faptul că multe afaceri de tip fast food se desfășoară în spații mici, unele dintre acestea în rulote de exemplu, unde optimizarea spațiului de lucru este cu adevărat necesară. Astfel, atât cutiile de pizza cât și celelalte tipuri de cutii fast food și ambalaje pot fi stivuite și depozitate în spații cât mai restrânse iar când sunt utilizate, pot fi asamblate cu ușurință, în doar câteva secunde. Vorbind acum despre cutiile pentru meniuri, acestea sunt cele mai diversificate și pot reprenta în unele cazuri adevarate provocări pentru producatori, dacă un client dorește ceva unic. Există o varietate de modele de cutii de unică folosință pentru meniuri alimentare, proiectate pentru a oferi o soluție practică și convenabilă pentru ambalarea și servirea mâncărurilor și aperitivelor. Aceste cutii sunt folosite în principal în industria alimentară, inclusiv în restaurante, cafenele, servicii de catering și livrare de mâncare la domiciliu. Iată câteva dintre cele mai comune modele:

- Cutii de carton. Sunt cutii realizate din carton durabil și rezistent, care pot fi ușor de asamblat și etichetat. Sunt disponibile în diferite dimensiuni și forme și pot fi personalizate cu logo-ul sau design-ul afacerii respective.

- Cutii de plastic transparent. Acestea sunt cutii din plastic transparent, care permit vizualizarea conținutului interior. Sunt adesea utilizate pentru ambalarea salatelor, fructelor tăiate sau produselor de patiserie, deoarece aspectul lor atrăgător îi ajută pe clienți să aleagă rapid produsul dorit.

- Cutii termoizolante. Cutii special concepute pentru a păstra mâncarea caldă sau rece pentru o perioadă mai lungă de timp. Sunt fabricate din materiale termoizolante și pot avea un design cu capacitate de închidere etanșă pentru a păstra temperatura internă.

- Cutii pentru sushi. Sunt destinate ambalării și servirii sushi-ului. De obicei, sunt realizate din plastic alimentar și au compartimente separate pentru sushi, sosuri și bete de bambus.

- Cutii pentru sandwich-uri. Acestea sunt cutii mici, compacte și practice pentru ambalarea și transportul sandwich-urilor. Pot fi realizate din plastic transparent sau din carton.

- Cutii pentru prânz. Mai mari și mai complexe, acestea includ compartimente separate pentru diferite tipuri de mâncare. Acestea sunt folosite în special pentru ambalarea prânzurilor pregătite acasă sau pentru serviciile de catering la evenimente.

 


Alexandra nu vede cu ochi buni apropierile dintre Gagea și Virginia, așa că reacționează. Andreea Mantea a întrebat-o dacă este geloasă pe cei doi, însă concurenta de la „Casa iubirii” neagă cu vehemență.