Ambasada Romaniei în Republica Turcia a inaugurat Consulatul Onorific al Romaniei la Nevsehir si Kayseri în regiunea istorica Cappadocia

Autor: B.M.
Actualizat: 19 nov 2020, 01:10

La 20 septembrie 2019, Ambasada Romaniei în Republica Turcia a inaugurat Consulatul Onorific al Romaniei în Nevsehir si Kayseri, în regiunea istorica Cappadocia, devenind cel de-al cincilea Consulat Onorific al Romaniei în Republica Turcia.

Domnul Gabriel Sopanda, Ambasadorul Romaniei în Republica Turcia, si domnul Mehmet Dinler, Consulul Onorific al Romaniei, au dezvelit placa noului Consulat Onorific în Göreme, la sediul Royal Balloon Cappadocia, în prezenta autoritatilor locale din provincia Nevsehir si a reprezentantilor copului diplomatic.

Ulterior, la Hotelul Kayakapi Premium Caves din localitatea Ürgüp, Ambasada Romaniei a organizat o receptie de marcare a inaugurarii Consulatului Onorific, unde au fost expuse costume populare romanesti aflate în patrimoniul Ambasadei precum si creatii si obiecte traditionale din colectia proprie a membrilor Ambasadei.

Eveniment a fost deschis prin scurte alocutiuni ale Ambasadorului Romaniei, domnul Gabriel Sopanda, guvernatorului provinciei Nevsehir, domnul Ilhami Aktas, si Consulul Onorific al Romaniei, domnul Mehmet Dinler. Au participat aproximativ 200 de persoane, primarii localitatilor Ürgüp, Göreme si Avanos, alti reprezentanti ai autoritatilor locale din Nevsehir si Kayseri, ai corpului diplomatic acreditat în Republica Turcia, mediului de afaceri si universitar, precum si reprezentanti ai comunitatii de romani.

Demersurile pentru înfiintarea unui Consulat Onorific al Romaniei în regiunea istorica Cappadocia din Turcia au demarat în anul 2017, la initiativa ambasadorului Romaniei, avand ca motivatie promovarea intereselor de politica externa ale Romaniei, consolidarea cooperarii economice si comerciale între Romania si Turcia precum si necesitatea unei prezente institutionale care sa faciliteze rezolvarea unor problematici specifice determinate de numarul în crestere al turistilor romani care viziteaza regiunea.

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti

Citește și: Bogdan și Gagea, discuție în grădina casei. Motivul pentru care Gagea nu a putut merge spre o altă fată. „Adevărul o să iasă la suprafață!”

În luna aprilie 2019, sub egida Presedintiei Rotative a Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, Ambasada Romaniei a demarat primul proiect de colaborare cu domnul Mehmet Dinler, Consulul Onorific al Romaniei si presedinte al Royal Balloon Cappadocia, si anume lansarea primului zbor cu balonul cu aer cald denumit ”Fly RO-EU”.

Consulatul Onorific al Romaniei în Nevsehir si Kayseri se alatura celor patru Consulate Onorifice al Romaniei deja operationale în Republica Turcia, din Edirne, Eskisehir, İskenderun si Trabzon.

Parcul National Göreme si formatiunile stancoase din Cappadocia localizate în centrul provinciei Anatolia din Republica Turcia fac parte din patrimoniul universal UNESCO, reprezentand unul dintre cele mai renumite locuri din lume pentru decolarea baloanelor cu aer cald. Conform statisticilor realizate de autoritatile turce, sunt operate zilnic aproximativ 150 de zboruri cu baloane cu aer cald. Regiunea Cappadocia este vizitata anual de aproximativ 3 milioane de turisti, dintre care un numar însemnat de turisti romani.

 


În ediția de astăzi a emisiunii „Casa Iubirii”, Rebecca a continuat să își susțină părerea conform căreia Criss și Antoni s-ar fi cunoscut în afara show-ului matrimonial.