Amenajarea barului din cafenea: 5 etape de urmat

Author: Oana Picerea
Actualizat: 25 iul 2022, 16:17

Vrei să amenajezi un spațiu plin de farmec, unde aroma de cafea, gustul băuturilor și atmosfera deosebită să fie prielnice discuțiilor prelungite? Pentru mulți dintre clienți, barul este un loc de relaxare și petrecere a timpului liber, iar o ambianță atrăgătoare reprezintă un factor esențial pentru succesul afacerii. Dacă îți dorești să creezi un decor perfect, care îmbină confortul cu funcționalitatea, iată ce etape ai de urmat pentru organizarea barului din cafenea:

1. Definește conceptul de design interior

Crearea unui concept de bază le oferă clienților o idee cu privire la împărțirea spațiului din interior și ajută la identificarea stilului potrivit. Pentru unitățile HoReCa, acesta este un element-cheie deoarece diferențiază localul și poate duce la succes ori, din contră, la eșec. Așadar, primul pas al amenajării vizează definirea tipului de design și delimitarea spațiului destinat pentru bar. În general, această zonă trebuie să urmeze liniile decorative ale întregii cafenele. Dacă locația prezintă șarmul parizian al stilului shabby chic sau poate ambianța brută a decorului industrial, atunci și amenajarea barului va miza pe același concept.

2. Investește în mobilierul potrivit

Articolele de mobilier au o importanță majoră în orice business din domeniul ospitalității. Barul este una dintre atracțiile principale, ce are potențialul de a rotunji semnificativ profitul. Oamenii caută mereu un loc unde să se relaxeze, să socializeze sau să petreacă timp alături de prieteni, de aceea trebuie să beneficieze de tot confortul.

O atmosferă primitoare poate fi obținută cu mobilier de bună calitate, cum sunt mesele și scaunele de bar înalte, mai late și rezistente la trafic intens. Totodată, poți să pui la punct un spațiu prietenos prin integrarea mai multor tipuri de locuri de așezat. Astfel, pe lângă scaune, care sunt esențiale, ai posibilitatea să adaugi și fotolii tapițate. Ia în considerare și o insulă ca mobilier, precum și câteva rafturi și suporturi unde să fie amenajate zonele pentru veselă și materii prime.

3. Dotează barul cu cele mai bune echipamente

Un bar trebuie să fie dotat cu echipamente de înaltă calitate, care pot satisface orice preferință. Aparatele și accesoriile se aleg în funcție de capacitatea și meniul locației, fluxul de clienți, ținta de piață stabilită și spațiul disponibil. Însă, există câteva produse de bază de care ai nevoie pentru o afacere în acest sector, respectiv mini frigider pentru băuturi, aparat de cafea, blender, milkshaker, storcător pentru fructe și legume, mașină de gheață ori aparat pentru spălat sticla. De asemenea, pe lângă echipamentele necesare pentru prepararea băuturilor, barul trebuie aprovizionat și cu alte articole ce facilitează prepararea și servirea băuturilor, cum ar fi recipiente pentru gheață sau diverse tipuri de pahare.

4. Montează corpuri de iluminat speciale

Într-o cafenea, zona barului trebuie să fie cea mai evidentă. Din acest motiv, se pune un accent deosebit pe decorarea întregului ansamblu cu lumini și spoturi care să-i pună strălucirea în valoare. Un mediu ospitalier se obține ajutorul accesoriilor creative și speciale, care oferă lumină caldă și oferă o atmosferă plăcută. Sunt de preferat corpurile de iluminat ce conturează o atmosferă intimă și armonioasă, cu lumină difuză, dar de intensitate mai mare decât în zona de mese, de la candelabre și lămpi, la felinare sau aplice în diferite forme și culori.

5. Integrează în amenajare obiecte decorative

Decorațiunile alese pentru organizarea zonei de bar trebuie să fie în deplină armonie cu spațiul și modul de aranjare al acestuia. De regulă, asimetria reprezintă o variantă optimă când vine vorba de amenajarea unui local pentru servire. Astfel, în funcție de stilul de design ales, poți decora barul cu mici sculpturi sau ghivece cu plante. Un element demn de luat în considerare sunt oglinzile, care pot fi amplasate în spatele barului și au dublu rol, și anume oferă senzația unui spațiu mai mare și permite contactul vizual permanent cu clienții. Tablouri abstracte, etajere din lemn, diferite accesorii și ustensile, tablă de scris sau pereți cu forme geometrice ori zone verzi, toate pot completa de minune zona de bar.

Un ambient personalizat și o atmosferă primitoare pot influența enorm decizia consumatorilor de a reveni într-o astfel de locație. Zona barului trebuie amenajată ca un spațiu destinat în totalitate relaxării, care permite buna cursivitate a serviciilor și o servire promptă, fără perturbarea altor activități din local.

 

 


Robi pare că își dorește o relație cu Teodora, însă aceasta nu este atât de hotărâtă, iar sfaturile celor apropiați au făcut-o să păstreze distanța față de concurentul de la „Casa iubirii”.