Amenajarea gradinii tale. Tendinte in 2019

Author: B.M.

In sezonul cald, gradina devine locul ideal pentru relaxare.

Spatiul verde din jurul casei se transforma intr-o locatie fascinanta unde petreci clipe pretioase alaturi de familie si prieteni. Scopul principal al gradinii este estetic si recreativ, insa pentru a te bucura de frumusetea ei trebuie sa ii oferi o infatisare spectaculoasa. Cu un decor deopotriva practic si indraznet, curtea ta va deveni un univers verde, de poveste. Totusi, nu este usor sa amenajezi o gradina de vis, asa ca daca ai nevoie de inspiratie ti-am pregatit cateva tendinte de design pe care le propun specialistii pentru 2019.

Decoratiuni de gradina

Anul acesta, trendul in materie de amenajare a gradinilor se indreapta catre utilizarea plantelor perene. De o frumusete extraordinara, cu flori sau fara, acestea vor crea un spatiu deosebit, mai ales daca le asociezi cu piatra decorativa. Plantele perene sunt usor de intretinut, potrivite mai ales daca nu ai prea mult timp la dispozitie pentru ingrijirea gradinii. Lemon Coral, o iarba suculenta care adora soarele si are o afinitate pentru gradinile pietroase, este una dintre plantele anului 2019. Se combina foarte bine cu piatra ornamentala Pebble Lava Red, rosiatica si maronie, care aduce un plus de culoare in orice zona verde.

Hibiscusul, crinul de toamna si hortensiile sunt si ele plantele-vedeta din acest an. Trandafirul chinezesc sau japonez, asa cum mai este cunoscut Hibiscusul, face flori in mai multe culori si poate fi rasadit in ghiveci. Creste foarte repede si poate pune in evidenta un spatiu cu ajutorul unor statuete in piatra naturala.Designul gradinii poate fi imbunanatit si prin plantarea crinilor de toamna asociati cu piatra decorativa Pebble Granit. Aceste ornamente aduc o senzatie de robustete, eleganta si gingasie, mai ales daca sunt asternute printre plante sub forma unui covor serpuitor.

Daca iti doresti o adevarata bogatie de culori, amenajeaza-ti curtea cu hortensii si pietre ornamentale, obtinute prin finisarea rocilor din apele raurilor. Prin nuantele predominante de gri-bej ale acestora si buchetele de flori colorate ale hortensiilor, gradina ta va inspira simplitate si armonie. Pietrele decorative si florile nu trebuie sa lipseasca din spatiul verde pe care iti doresti sa il amenajezi in jurul casei daca vrei sa adaugi stil decorului din 2019.

Cismele in gradina ta

Un produs util si totodata decorativ, cismelele sunt unele dintre produsele nelipsite din designul gradinii in acest an. Pot fi folosite doar ca element estetic, caz in care nu mai este necesara alimentarea cu apa. Fara indoiala ar fi mult mai elegant sa tragi cateva tevi subterane pentru a le conecta la apa, insa trebuie sa faci asta inainte de a rasadi plante noi.

Exista o multime de modele disponibile care se potrivesc oricarui tip de decor. Cismelele cu aspect primitiv, de stanca, se potrivesc foarte bine cu zonele mai salbatice ale gradinii. Pentru o amenajare ceva mai eleganta sunt ideale cismelele din granit deoarece au un design versatil, linii curbe si frumos arcuite. Pe de alta parte, daca vrei sa oferi spatiului verde un aer sobru si festiv opteaza pentru cismelele din piatra compozita, masive si cu finisaj antic ori modern.

Ia in considerare faptul ca amenajarea unor astfel de structuri in gradina presupune o activitate complexa si lucrari ample. Planifica atent etapele intregului decor pentru a nu afecta celelalte plante si ornamente atunci cand te decizi sa instalezi o cismea.

Tipuri de iluminat pentru gradina

Amenajarea unei gradini nu este completa fara instalarea unor corpuri de iluminat pentru exterior. Acestea au rolul de a scoate in evidenta intreg spatiul si de a infrumuseta zona verde prin crearea unei atmosfere ambientale placute. De-a lungul aleilor foloseste surse de iluminat economic, de pilda stalpi solari cu LED sau cei decorativi cu senzor de miscare, corpuri incastrabile ce ilumineaza de jos in sus ori stalpi bollard, daca spatiul este mai mare. In zona terasei poti combina mai multe surse de iluminat, cum ar fi felinare deosebite cu lumina calda, aplice incastrate, plafoniere sau spoturi cu LED.

Pentru pomi este recomandat sa alegi un iluminat ornamental, respectiv proiectoare cu geam mat. Foloseste surse de diferite forme si marimi, monteaza-le la baza copacului si orienteaza lumina catre varf pentru a obtine un efect fascinant. Proiectoarele pot fi utilizate si pentru iluminatul gazonului si al plantelor deoarece vor crea o lumina difuza, mai ales daca vrei sa scoti in evidenta anumite zone. In cazul in care ai nevoie de mai multa lumina, foloseste stalpii decorativi.

Amenajarea gradinii este un proiect pe care il poti realiza dupa bunul plac. Cu putina indemanare si multa creativitate vei reusi sa decorezi foarte usor propria ta oaza de verdeata din jurul casei.

 

Taguri:

Episodul de azi al serialului „Totul pentru familia mea” este difuzat la Kanal D, luni, începând cu ora 20:00. Îl poți urmări și online, live pe kanald.ro.