Șoferii pot primi amendă de 4.500 de lei și pot fi condamnați la închisoare, dacă vor încălca o regulă importantă. Cu toate acestea, mulți șoferi nici măcar nu știu de existența acestei reguli.
Șoferii pot primi amendă de 4.500 de lei
La începutul anului 2022, Codul Rutier a suferit schimbări importante, iar șoferii trebuie să fie foarte atenți la modul în care conduc, deoarece amenzile au crescut considerabil.
Noul Cod Rutier a intrat în vigoare de la începutul anului 2022 și, potrivit Ordonanței de Urgență nr.1/2022, mai multe modificări au fost prevăzute. Unele se aplică pe loc, fiind menite să reducă numărul incidentelor și al accidentelor care au loc pe șosele.
Printre greșelile sancționate se numără și traversarea căii ferate în afara pasajului de nivel.
Șoferii care nu vor traversa căile ferate așa cum este prevăzut în lege riscă o amendă cuprinsă între 3.000 de lei 3.750 de lei sau vor trebui să efectueze între 20 și 30 de ore muncă în folosul comunității. Mai mult decât atât, șoferul găsit vinovat se poate alege cu arest contravențional pentru 15 zile, în toate cazurile, cu privarea dreptului de a conduce vehiculele timp de șase luni.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Citeste si: Schimbare asupra regulilor RCA. Constatatrea amiabilă se va face pe formular electronic
Cea mai mare amendă este cuprinsă între 3.750 de lei și 4.500 de lei
Cea mai mare amendă le va reveni șoferilor care vor încălca regulile de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel. Dacă nu vor primi amendă, aceștia vor trebui să facă muncă în folosul comunității între 40 și 60 de ore, în cazul generării riscului de producere a accidentelor de circulație, informează playtech.ro.
În tot acest timp, Autoritatea de Supraveghere Financiară a făcut publice noile tarife de referință pentru polițele RCA. Cu toate acestea, românii fuseseră anunțați că polițele RCA urmează să aibă un preț mai mic începând cu data de 10 septembrie, dar lucrurile se pare că s-au întâmplat altfel decât a fost stabilit.
„Vedem că piaţa s-a stabilizat, preţurile au ajuns la un echilibru. Concurenţa s-a manifestat, au apărut concurenţi noi în piaţă. Pe multe categorii, preţurile au luat-o un pic în jos şi s-au înregistrat şi scăderi. Scăderi care ar putea continua, mai ales că, din 10 septembrie, se vor schimba regulile de vânzare”, a declarat Dorel Duță, președintele UNSICAR.