Spania vrea să facă schimbări radicale în ceea privește industria alimentară. Mai exact, aceasta dorește să amendeze cu până la 60.000 EUR risipa de alimente.
De asemenea, Spania intenționează să oblige restaurantele să ofere la pachet mâncarea neterminată și vrea să oblige supermarket-urile să vândă fructele ce nu mai pot fi consumate ca atare, pentru ca acestea să fie folosite în producția de gemuri sau în producția de sucuri.
„Într-o lume în care, din păcate, foamea și malnutriția încă mai există, acestea sunt lucruri care împovărează conștiința tuturor”, a spus Luis Planas, ministrul Alimentației din Spania.
Cum vrea Spania să stopeze risipa alimentară?
Prin proiectul de lege care urmează să intre în dezbatere parlamentară, Spania vrea să oblige atât restaurantele, cât și supermarket-urile să găsească cele mai eficiente modalități prin care pot opri risipa de alimente.
Cea mai plauzibilă metodă se pare că ar fi ca industriile alimentare să ofere alimentele nefolosite și cele aproape expirate ONG-urilor și băncilor de alimente, conform Biziday.ro.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Mai mult decât atât, în ceea ce privește restaurantele, acestea vor fi obligate să ofere clienților recipiente gratuite în care își pot lua mâncarea neterminată la pachet. De asemenea, dacă fructele ajung în stadiul în care nu mai pot fi consumate în niciun fel, acestea trebuie fie transformate în compost, fie vor reprezenta hrană pentru animale.
Ce amenzi riscă persoanele care nu vor respecta aceste reguli?
Problema risipei de alimente este luată cât se poate de în serios, motiv pentru care și amenzile vor fi scoase la înaintare. Așadar, persoanele care nu vor respecta regulile impuse vor trebuie să scoată din buzunar între 2.000 și 60.000 de euro.
De asemenea, Uniunea Europeană, în conformitate cu obiectivele stabilite de ONU, și-a asumat responsabilitatea de a înjumătăți risipa de alimente, până în 2030, atât în ceea ce privește persoanele fizice, cât și în ceea ce privește persoanele juridice.
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a vorbit despre risipa de alimente din România
„Într-o ţară în care, în anul 2021, s-au aruncat două miliarde de kilograme de alimente, au fost aruncate la gunoi, putem vorbi de risipă alimentară. Ne putem face fiecare o analiză, cât din ceea ce cumpărăm fiecare ajunge la gunoi la finalul săptămânii şi, atunci, o să ne dăm seama că aceia sunt bani aruncaţi, putem fi mai responsabili.
Citeste si: Scumpirile în rândul alimentelor continuă. Prețul unei pâini este în continuă creștere
Am făcut un astfel de exerciţiu şi vă spun că am găsit şi soluţia. Înainte să fac cumpărăturile, mănânc. Când mergi la cumpărături şi ţi-e foame, ai cumpăra jumătate de magazin. Le punem pe toate în frigider şi, la finalul săptămânii, umplem coşul cu produse agro-alimentare care ajung la gunoi”, a spus acesta, potrivit Stirilekanald.ro.