“Structurile Uniunii Europene și persoanele implicate în aprovizionarea armatei ucrainene cu arme letale și combustibil vor purta responsabilitatea pentru orice consecințe ale unor astfel de acțiuni, în contextul operațiunii militare speciale în curs de desfășurare. Trebuie să înțeleagă gravitatea consecințelor”, a transmis Ministerul rus de Externe, potrivit biziday.ro .
Într-un comunicat transmis publicului de Ministerul rus de Externe, Rusia avertizează toate țările din UE legate de acțiunile de ajutorare a Ucrainei, care este invadată.
“Acțiunile Uniunii Europene nu vor rămâne fără răspuns. Rusia va continua să asigure realizarea intereselor sale naționale vitale fără a ține cont de sancțiunile și amenințările acestora. Este timpul ca țările occidentale să înțeleagă că dominația lor nedivizată în economia globală este de multă vreme o caracteristică a trecutului”, a mai transmis Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.
După ce Putin a decis invazia rusă în Ucraina, țările din UE (cu excepția Ungariei), Statele Unite și numeroase alte țări, printre care și Turcia și Finlanda, au hotărât să ajute Ucraina.
Președintele României, Klaus Iohannis, s-a oferit chiar ca țara noastră să fie transformată într-un hub de ajutorare a Ucrainei.
"Este crucială menținerea coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice în contextul agresiunii militare nejustificate și ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei! La invitația Președintelui SUA, Joe Biden, am avut astăzi o nouă rundă de consultări cu liderii globali aliați, în cadrul căreia am arătat disponibilitatea ca România să devină hub de distribuție a asistenței umanitare pentru Ucraina, valorificând poziția noastră de stat vecin, cu cea mai lungă frontieră cu această țară.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12
Citește și: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie
Ungaria refuză să ajute Ucraina. Ce motiv a invocat
Ungaria nu va permite folosirea teritoriului său pentru transferul de arme spre Ucraina, a decis luni Guvernul de la Budapesta, potrivit anunțului ministrului de Externe ungar, Peter Szijjarto.
"Guvernul a luat astăzi o nouă decizie: nu vom permite transferul armelor mortale în Ungaria. Această decizie este justificată de securitatea Ungariei și a comunităților maghiare ale comunității carpatice, deoarece aceste transporturi pot deveni ușor ținta atacurilor militare. Cea mai importantă sarcină a noastră este să garantăm siguranța țării și a poporului maghiar, prin urmare nu ne putem implica în conflictul de război care are loc alături", a transmis ministrul rus de Externe, Peter Szijjarto, într-un mesaj pe Facebook.
Germania a renunțat la embargo și a decis să trimită arme Ucrainei în încercarea acestei țări de a rezista atacului rus.
„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei marchează o schimbare de epocă, ea ameninţă ordinea postbelică stabilită. În această situație, este de datoria noastră să sprijinim Ucraina cât mai bine în apărarea ei împotriva armatei invadatoare a lui Vladimir Putin”, a explicat cancelarul german Olof Scholz decizia de a trimite arme Ucrainei. Anterior cancelarul german refuzase această opțiune, invocând o „responsabilitate istorică”.
Citeste si: LIVE UPDATE A șasea zi de război. Belarusul nu se va implica în războiul Rusia-Ucraina