Dacă Rusia reușește să înghețe conflictul din Ucraina, forțele sale ar putea fi pregătite să atace Europa în doar șase ani, avertizează un nou studiu. Statele membre NATO din Europa au la dispoziție doar "între cinci și nouă ani" pentru a deveni "pregătite de război" și a se pregăti pentru un eventual atac rusesc pe teritoriul alianței. Acest avertisment provine din "Preventing the Next War", un document politic recent publicat de Consiliul German pentru Relații Externe.
Autorii Christian Mölling și Torben Schütz, de la prestigiosul think tank berlinez Center for Security and Defense, au concluzionat că următorul război din Europa poate fi prevenit în mod eficient doar într-un interval de timp limitat. Mölling și Schütz subliniază că Rusia și-a schimbat deja producția de armament la nivelul necesar într-o economie de război, ca urmare a războiului împotriva Ucrainei.
"Chiar și după aproape doi ani de luptă în Ucraina, capacitatea de război a Rusiei este mai mare decât sugerează impresia actuală.
Expertul în politici de securitate al DGAP, Mölling, și-a bazat analiza pe informații de la serviciile de informații și de apărare ale Germaniei.
"Odată cu atacul brutal al lui Putin asupra Ucrainei, războiul a revenit în Europa", a declarat Pistorius în timp ce prezenta noile orientări pentru forțele armate germane.
Studiul își bazează intervalul de timp în care NATO trebuie să își consolideze disuasiunea pe ipoteza că Rusia reușește să înghețe conflictul din Ucraina, ceea ce ar da timp Moscovei să își reconstruiască armata. Cu toate acestea, puțini din cercurile politice de la Berlin văd că războiul din Ucraina se va opri prea curând.
"Ambele părți au planuri militare suplimentare", a declarat analistul pentru Rusia Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen pentru. "Cred că trebuie să presupunem că va continua încă o vreme".
Fronturi înghețate în Ucraina
Valerii Zaluzhnyi, comandantul șef al forțelor armate ucrainene, a subliniat recent că, până în prezent, ajutorul militar pentru țara sa din partea a aproximativ 50 de state sub conducerea SUA a dus doar la un "impas".
De când a început în iunie, contraofensiva ucraineană abia dacă a mutat liniile de front din estul și sudul țării. Iar Rusia are un avantaj într-un război static, deoarece industria sa de armament, acum activată, poate furniza artilerie pe o scară practic nelimitată, a declarat analistul militar austriac Markus Reisner. Ucraina poate învinge doar dacă conflictul devine din nou mobil, iar pentru a realiza acest lucru în primăvara anului viitor va avea nevoie de cele mai moderne arme din partea Occidentului, a mai spus Reisner.
Mai mulți observatori ai războiului au remarcat că linia frontului din Ucraina a evoluat din ce în ce mai mult într-un câmp de luptă electronic. Ei spun că inteligența artificială este folosită pentru a purta războiul.
"Miza este controlul spectrului electromagnetic, unde se desfășoară comunicațiile și sunt dirijate dronele", a declarat Reisner. Lange a confirmat, de asemenea, că Rusia poate acum să întrerupă în mod eficient sistemele de armament ucrainene gestionate prin satelit.
Sancțiuni eșuate asupra produselor de înaltă tehnologie?
Aceasta include chiar și lansatoarele de rachete HIMARS furnizate de SUA, care au ajutat Ucraina să întindă liniile de aprovizionare rusești pe măsură ce a recucerit zone mari anul trecut.
"Rusia are foarte mult succes la bruiaj", a declarat Lange, referindu-se la întreruperea semnalelor de satelit, radar și radio ale inamicului. Acest lucru este deosebit de important deoarece, timp de aproape doi ani, conflictul din Ucraina s-a desfășurat din ce în ce mai mult prin intermediul dronelor. Acestea pot fi ele însele înarmate sau pot folosi camere de luat vederi pentru a ajuta la furnizarea unei imagini clare a liniei frontului, atunci când sunt folosite împreună cu informații prin satelit. Și aici, Rusia a făcut progrese, a spus Lange.
Se pare că sancțiunile impuse de SUA și UE nu au împiedicat Rusia să mențină accesul la microcipuri și alte produse de înaltă tehnologie. De asemenea, Rusia își folosește propriul sistem de navigație prin satelit pentru a direcționa atacurile cu rachete, a subliniat Lange.
Studiul DGAP spune că la Berlin crește gradul de conștientizare a faptului că Rusia își poate reconstrui rapid armata terestră cu ajutorul industriei sale de armament în plină desfășurare- chiar până la punctul în care puterea sa de luptă ar eclipsa potențialul actual de descurajare al NATO într-un război convențional.
"Alianța nu mai exclude un atac rusesc", a declarat Mölling. "Întrebarea pentru NATO și Germania nu mai este dacă vor trebui vreodată să fie capabili să ducă un război împotriva unei alte țări, ci doar când".
Citește și: Modificările aduse normelor germane privind imigrația calificată intră în vigoare
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii
Citește și: Decodarea Chinei: De ce Beijingul și Washingtonul au nevoie unul de celălalt
Citește și: Casa Albă îl acuză pe Musk de răspândirea antisemitismului