Cancelarul german a declarat că presiunea internațională asupra Moscovei a ajutat la "oprirea" unei potențiale escaladări nucleare în războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat, într-un interviu publicat joi, că riscul ca Moscova să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina a fost redus datorită presiunii internaționale. Scholz a fost întrebat dacă este de părere că amenințarea unei escaladări nucleare a fost evitată. El a răspuns: "Deocamdată, am pus capăt acestei amenințări".
"Deocamdată s-a schimbat un lucru: Rusia a încetat să mai amenințe că va folosi arme nucleare. Ca răspuns la faptul că comunitatea internațională a marcat o linie roșie", a declarat el în interviul acordat grupului media german Funke.
Întrebat despre comentariile controversate ale președintelui francez Emmanuel Macron cu privire la oferirea de garanții de securitate pentru Moscova, Scholz a spus că prioritatea este ca Rusia "să pună capăt imediat războiului și să își retragă trupele".
"Este adevărat că întrebarea este atunci cum putem obține securitatea pentru Europa. Bineînțeles că suntem gata să discutăm cu Rusia despre controlul armelor în Europa. Am oferit acest lucru înainte de război, iar această poziție nu s-a schimbat", a declarat cancelarul german. Interviul a fost acordat cu ocazia aniversării unui an de la înființarea coaliției de guvernare formată din trei partide a lui Scholz.
'Nu am înnebunit', spune Putin
Miercuri, președintele rus Vladimir Putin a declarat că riscul unui război nuclear este în creștere, dar că Moscova nu va folosi în mod nechibzuit astfel de arme.
"Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare", a declarat Putin la o reuniune a consiliului său pentru drepturile omului.
"Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară...
Dar nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici".Liderul rus a sugerat că Moscova ar folosi arme nucleare doar ca represalii la un astfel de atac. Comentariile sale au venit la mai bine de nouă luni după ce a ordonat ceea ce Kremlinul descrie ca fiind o "operațiune militară specială" în Ucraina, lansând o invazie la scară largă. În condițiile în care Rusia a ratat majoritatea obiectivelor sale cheie în acest război, temerile legate de posibilitatea ca Putin să recurgă la arme nucleare au crescut în ultimele luni.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
Oare Putin se contrazice singur?
De la sfârșitul lunii septembrie, trupele ucrainene au desfășurat cu succes o contraofensivă în regiunile Harkov, Donețk, Luhansk și Kherson.
Retrocedările surprinzătoare ale Rusiei pe câmpul de luptă au crescut tensiunile la Kremlin și, chiar și după atacurile cu rachete rusești asupra unor orașe din Ucraina, există o îngrijorare globală tot mai mare că Rusia ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare pentru a riposta.Citând surse NATO, cotidianul britanic The Times a relatat recent că Rusia pregătește teste nucleare în Marea Neagră. În plus, a apărut online un videoclip care arată un tren militar rusesc care se îndreaptă spre granița cu Ucraina. Acesta ar avea legătură cu cea de-a 12-a Direcție principală a Ministerului rus al Apărării, care este responsabilă de arsenalul nuclear al țării.
Gerhard Mangott, profesor de relații internaționale la Universitatea din Innsbruck, a declarat că pericolul ca Rusia să desfășoare arme nucleare este grav. El a sugerat că trenul militar și faptul că submarinul Belgorod (K329) a fost mobilizat ar putea fi mesaje nucleare.
"Conducerea rusă arată Ucrainei și guvernelor din Occident că Rusia este foarte capabilă, dar și posibil dispusă să folosească arme nucleare", a spus el. "În acest moment, acest lucru servește în principal ca mijloc de descurajare. Pentru a semnala că Ucraina nu ar trebui să își continue ofensiva și că Occidentul nu ar trebui să continue să o sprijine cu arme".
Cu toate acestea, el a avertizat că, dacă aceste amenințări nu reușesc să oprească contraofensiva ucraineană, președintele rus Vladimir Putin ar putea trece la următoarea etapă.
"Ca un mesaj radicalizat de 'oprirea ofensivei', Rusia ar putea testa o armă nucleară tactică deasupra Mării Negre sau în Kamchatka", a spus el.