Un nou proiect de lege își propune să rezolve problema desenelor apărute în diferite locuri publice. Astfel, cei care fac graffiti pe garduri, clădiri sau obiecte aflate în spațiul public ar putea primi amenzi mai mari, aceștia fiind sancționați pentru deranjarea ordinii și liniștii publice. Ce prevede propunerea legislativă și cât de mari sunt amenzile pe care le-ar putea primi cei care fac graffiti în locurile publice?
Amenzi mai mari pentru graffiti. Ce riscă artiștii stradali care nu respectă legea?
Persoanele care fac graffiti pe fațadele clădirilor publice, pe garduri sau pe obiectele din spațiile publice vor fi aspru pedepsiți, potrivit unui nou proiect de lege. Pentru a-i descuraja pe cei care fac astfel de desene în spațiul public, autoritățile au decis înăsprirea pedepselor, astfel că artiștii stradali riscă amenzi chiar și de până la 12 ori mai mari decât cele care se aplică în prezent. În plus, cei care fac graffiti în spațiile publice ar putea fi obligați prin lege să repare bunurile deteriorate.
Proiectul de lege prin care se dorește impunerea unor amenzi mai mari pentru cei care fac graffiti a fost adoptat în Senat, iar acum urmează să fie analizat de deputați pentru a primi votul final. Dacă noua lege va fi adoptată și de deputați, promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, atunci cei care fac graffiti în locurile publice ar putea primi amenzi cuprinse între 3,000 și 6,000 de lei.
În momentul de față, cei care fac desene, însemne sau orice alte înscrieri pe fațadele clădirilor publice, pe garduri sau pe obiectele din locurile publice primesc amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Autoritățile sunt de părere că este nevoie de pedepse mai aspre pentru cei care fac graffiti tocmai pentru că multe clădiri istorice, clădiri de patrimoniu sau culturale sunt distruse din cauza acestor desene, potrivit avocatnet.ro.
Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul
Cei care fac graffiti în locurile publice vor fi obligați să repare bunul deteriorat
Artiștii de graffiti care sunt surprinși desenând pe clădirile publice sau pe orice alte obiecte aflate în spațiul public nu doar că vor fi amendați, ci vor fi obligați să înlăture desenele, astfel încât bunul deteriorat să
În situația în care o persoană nu respectă această prevedere legală, atunci reparațiile se vor face din banii administrației publice locale, urmând ca persoana sancționată să fie dată în judecată pentru ca statul să își recupereze banii.
Citeste si: Ce pedepse riscă românii care maltratează sau schingiuiesc animale. Îi așteaptă ani buni de închisoare