CNSU a decis noi măsuri pentru a limita valul 5 al pandemiei de coronavirus, masca de protecție devine obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă purtarea măștilor chirurgicale și a celor FFP2, masca textilă este complet interzisă de sâmbătă, 8 ianuarie 2022, în spațiile publice.
Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care poartă mască textilă
Masca textilă este complet interzisă în spațiile publice. Este ca și cum nu ar avea mască, susține ministrul de Interne, Lucian Bode.
"Nu au nevoie de indicații, ci de lege. Câtă vreme hotărârea CNSU și Hotărârea de Guvern sunt clare, iar ordinul de ministru vine în completarea celor două, polițișii și jandarmii, cei care verifică respectarea acestor măsuri, trebuie să aibă fundament legea, nu indicațiile ministrului", a
Citeste si: Polițiștii, obligați să verifice românii pe stradă. De ce riscă cetățenii amenzi uriașe
Ministrul a subliniat că tulpina Omicron este mult mai contagioasă, astfel, portul măștii este esențial pentru a limita răspândirea noii tulpini sud-africane.
"Specialiștii spun că tulpina Omicron se răspândește foarte rapid și transmisibilitatea este una foarte mare. În aceste condiții, portul măștii este esențial în limitarea răspândirii. Niciun efort nu este prea mare", a mai spus ministrul.
Lucian Bode a fost întrebat care este amenda pentru cei care nu respectă măsura adoptată de Guvern, și poartă în continuare mască textilă.
Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?
"Este amenda care se aplică pentru portul măștii neconforme, nu am umblat la cuantumul amenzilor", a conchis ministrul de Interne.
Măștile textile sunt complet interzise
CNSU a adoptat noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei de coronavirus, provocat de tulpina sud-africană, Omicron.
Potrvit hotărârii CNSU, masca de protecție tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Afacerilor Interne.
Exceptați de la această regulă sunt:
a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
b) persoanele care sunt singure în birou;
c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.