Amenzi de până la 5.000 de lei pentru proprietarii care nu curăță terenurile pe care crește ambrozia. Ce trebuie să facă până la data de 30 iunie 2022

Author: Amalia Georgescu
Actualizat: 01 mar 2023, 11:10

Amenzi mari pentru cei care nu curăță terenurile pe care crește ambrozia 

Sursa: PixaBay

Având în vedere că ambrozia poate provoca reacții alergice puternice, propretarii de terenuri sunt obligați să elimine această plantă. Autoritățile au anunțat data până la care trebuie curățate terenurile, dar și ce amenzi riscă cei care nu respectă legea.

Toți cei care dețin terenuri pe care crește ambrozie, indiferent că este vorba despre persoane fizice sau firme, sunt obligați să intervină pentru eliminarea acestei plante. Reprezentanții autorităților au anunțat că vor avea loc controale în perioada următoare și că cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi de până la 5,000 de lei.

30 iunie 2022, data până la care trebuie curățate terenurile pe care crește ambrozia

Potrivit legii în vigoare, proprietarii de terenuri pe care crește ambrozia trebuie ca până la data de 30 iunie 2022 să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a acestei plante. Acest termen nu a fost ales întâmplător, ci este foarte important ca terenurile să fie curățate până la data de 30 iunie pentru că aceasta este perioada în care planta începe să crească și apar deja și primele inflorescențe.

La începutul lunii iunie, autoritățile vor începe să trimită somații proprietarilor, atenționându-i pe aceștia că trebuie să ia măsuri pentru a distruge ambrozia. Ulterior vor începe și controalele, iar acei proprietari care nu își vor curăța terenurile trebuie să știe că riscă amenzi cuprinse între 1,000 și 5,000 de lei. 

„Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane. În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.” arată Legea 62/2018.

Foarte multe persoane se confruntă cu alergia la ambrozie 
[Sursa: pexels]

Citeste si: Alergia la ambrozie ia amploare. Masuri pentru combaterea ambroziei din Capitala

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12

Citește și: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie

Când încep controalele și ce amenzi riscă proprietarii care nu curăță terenurile pe care crește ambrozia? 

În perioada imediat următoare, toți cei care dețin terenuri pe care crește ambrozia trebuie să ia măsuri pentru a elimina această plantă. Astfel, până pe data de 30 iunie 2022, terenurile pot fi curățate prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice.

Autoritățile au anunțat că vor avea loc mai multe controale în perioada imediat următoare. Mai exact, în perioada 1-15 iulie vor fi date doar avertismente, iar în perioada 16 iulie-31 octombrie pot fi amendați cei care au ignorat avertismentele.

Legea spune că cei care nu își curăță terenurile de ambrozie riscă amenzi cuprinse între 1,000 și 5,000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, amenzile pot fi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei  

„Constituie contravenție nerespectarea prevederilor din avertisment de către proprietarii sau deținătorii de terenuri, beneficiarii lucrărilor de construcții, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice.”, arată legea.

Citeste si: Noi schimbări în Codul Rutier. Ce modificări ar putea intra în vigoare pentru motocicliști