Dacă nu vor să plătească amenzi, românii care stau la bloc trebuie să își monteze contoare inteligente. Acestea vor trebui să fie montate de toată lumea, până la finalul anului 2028.
Amenzi pentru românii care stau la bloc și care nu au contoare inteligente
Contoarele inteligente urmează să fie montate obligatoriu până la finalul anului 2028, în casele tuturor românilor și doar două milioane de astfel de contoare au fost montate până în prezent.
Persoanele care au montat, deja, contoarele nu au trebuit să achite nicio taxă. Cu toate acestea, conform unei legi implementate de către Guvern, persoanele care își vor monta, pe viitor, contoarele inteligente vor trebui să achite o taxă.
Contorul inteligent va funcționa la adevărata lui capacitate doar în momentul în care va fi integrat într-un sistem de măsurare inteligentă. Împreună cu alte contoare, acesta va transmite informații către un concentrator de date care la va transmite toate informațiile, în mod securizat, către sistemul central.
Conform antena3.ro, contorul inteligent va transmite: consumul de energie electrică, curba de sarcini, dar și alte valori ale parametrilor energiei electrice. Toate aceste lucruri vor fi realizate prin intermediul sistemului de comunicații PLC, power-line communication. De asemenea, nu sunt utilizate și nici nu sunt generate semnale WiFi.
Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta
Montarea unui contor electric a costat sub 100 de euro
În ultimii ani, montarea unui astfel de contor a costat sub 100 de euro. Cu toate acestea, toți consumatorii de energie electrică vor trebui să plătească mai mult la facturi, deoarece sunt nevoiți să suporte o parte din costul montării contorului.
Contoarele inteligente respectă toate cerințele și normele de mediu românești și intracomunicare. De asemenea, acestea sunt marcate CE și sunt însoțite de certificatul de conformitate care atestă faptul că produsul nu pune sănătatea și viața oamenilor în pericol și nici nu are un impact negativ asupra mediului.
Contoarele inteligente sunt montate de către distribuitorii de energie electrică, iar costurile vor fi recuperate prin includerea lor în tarifele reglementate de distribuție. Acestea
Citește și: Cât de aproape este România de un blackout în această iarnă. Ce soluții au oficialii români
Conform ANRE, clienților finali, al căror consum anual este mai mare decât un prag stabilit de instituție, dar și clienților care dețin surse de producere cu putere instalată mai mică de 10kW vor trebui să le fie instalate sisteme de măsurare inteligentă până pe data de
1 ianuarie 2024.