Amenzi între 3.825 și 10.200 de lei pentru cei care nu folosesc corect tichetele sociale. Ce trebuie să știe românii care urmează să primească voucherele de 50 de euro

Author: Amalia Georgescu

Cei care nu folosesc corect tichetele sociale oferite de stat riscă amenzi mari 

Sursa: unsplash

Autoritățile anunță că cei care nu vor folosi voucherele de 50 de euro conform legii riscă amenzi cuprinse între 3.825 și 10.200 de lei. Ce prevede legea și cum trebuie folosite corect tichetele sociale?

De la 1 iunie 2022, românii fără posibilități financiare vor beneficia de ajutor din partea statului pentru a face față scumpirilor, astfel că le vor fi acordate vouchere în valoare de 50 de euro. Potrivit legii în vigoare, cei care nu folosesc corect tichetele sociale 2022 riscă amenzi usturătoare, acestea fiind cuprinse între 3.825 și 10.200 de lei. Iată ce trebuie să facă românii care vor primi tichetele sociale pentru a nu fi amendați.

Tichete sociale 2022. Amenzi mari pentru cei care nu respectă regulile de folosire a voucherelor de 50 de euro

Foarte multe familii vor primi prin poștă vouchere de 50 de euro începând cu data de 1 iunie 2022, acesta reprezentând un ajutor din partea statului pentru persoanele cu venituri mici. Această măsură de ajutor este inclusă în Programul Sprijin pentru România, gândit și pus în practică de coaliția de guvernare.

Tichetele sociale 2022 sunt acordate pentru achiziționarea alimentelor de bază și mese calde. Acestea au valoarea de 50 de euro, echivalentul a 250 de lei și vor fi acordate o dată la două luni. Voucherele de 50 de euro vor ajunge la beneficiari prin Poșta Română, sub formă de card și pot fi folosite doar în magazinele dotate cu sistem POS. Autoritățile atrag atenția că aceste tichete sociale trebuie folosite doar în scopul în care au fost emise, astfel că nu pot fi cumpărate băuturi alcoolice și tutun cu ajutorul lor.

Mai mult decât atât, cei care primesc tichete sociale în 2022 trebuie să știe că le este interzis să solicite numerar în schimbul acestora.

Practic, utilizarea tichetelor sociale în alt scop decât cel prevăzut de lege se sancționează cu amenzi cuprinse între 3.825 și 5.100 de lei.  

Cei care merg la magazin și le solicită vânzătorilor bani în schimbul acestor tichete sociale pot fi amendați cu sume cuprinse între 7.650

și 10.200 de lei.

Amenzi pot primi și magazinele care nu respectă regulile referitoare la aceste tichete sociale. Astfel, dacă o unitate comercială acceptă să ofere numerar în schimbul tichetelor sociale, aceasta poate fi amendată cu sume cuprinse între 7.650 și 10.200 de lei, conform avocatnet.ro.

Magazinele sau cantinele nu au voie să accepte tichete sociale de la alte persoane decât destinatarul final, amenzile fiind cuprinse între 10.200

și 17.850 de lei pentru cei care încalcă legea. Astfel, în momentul în care folosesc voucherele de 50 de euro, românii trebuie să prezinte și actul de identitate. 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii

În situația în care este întârziată alimentarea cardurilor o dată la două luni cu 250 de lei sau cardurile nu conțin datele de identificare ale beneficiarului, perioada de valabilitate și interdicția ca acestea să fie utilizate pentru alte scopuri decât cel pentru care au fost emise, unitățile emitente ale tichetelor sociale pot

fi amendate cu sume cuprinse între 25.500 și 35.700 de lei.

Citeste si: Sprijin pentru România: Ministrul Muncii vorbește de un posibil nou ajutor pentru români!

Românii care vor primi tichete sociale în 2022

Tichetele sociale pentru mese calde și pentru cumpărarea alimentelor de bază sunt acordate persoanelor care fac parte din familii cu venituri reduse și care pot întâmpina probleme din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Astfel, autoritățile au precizat că aproximativ 3,5 milioane de persoane vor beneficia de tichete sociale în 2022, acestea având o valoare totală de 1 miliard de euro. 

În 2022, voucherele de 50 de euro vor fi acordate familiilor cu cel puțin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună, pensionarilor cu venit mai mic de 1,500 de lei/lună, persoanelor cu venit minim garantat, persoanelor cu dizabilități și persoanelor fără adăpost.

 

Citeste si: Tichete sociale 2022. Familiile care ar putea primi mai multe tichete pentru alimente de bază și mese calde până la finalul anului